JavaScript verkar vara inaktiverat i din webbläsare. För den bästa upplevelsen på vår webbplats, bör du aktivera Javascript i din webbläsare.
7 råd till användning av solcellslampor och solcellsslingor
1) Solcellslampor och solcellsljusslingor ska ha minst 5 timmars direkt solljus per dag
Se till att dina solcellslampor alltid är placerade så att solpanelen träffas av minst 5 timmars direkt solsken per dag. Solcellssensorlampor och lampor med snedställda solpaneler kan ofta nöjas med omkring 3 - 4 timmar för att fungera bra, vilket gör de lämpliga till vinteranvändning och/eller till platser som inte befinner sig i söderläge.
2) Syd, nord, öst, väst – håll öga med vädersträcken
Solcellsbelysning kräver direkt ljus från solen för att fungera. Det är därför viktigt att hålla öga med vädersträcken, eftersom solcellslamporna behöver fritt ljusinfall från söder för att kunna laddas optimalt.
3) Var uppmärksam på vinterns långa skuggor
Under vintern blir solens bana över himmlen mycket låg, vilket betyder att också det minsta staket eller en låg buske kastar långa skuggor. Kontrollera därför alltid solens bana över himlen och de skuggor som kastas från växter, staket och byggningar.
4) Rikta solpanelen direkt mot solen
Om lampan har en solpanel som är snedställd och/eller kan justeras, se till att den är riktad mot solens position kl. 12:30 i 90 graders vinkel. Detta kan betyda att du behöver justera vinkeln något till vintern.
5) Håll solpanelen ren
Om det är snö eller smuts på en solpanel kommer lampan/batteriet laddas mycket långsammare. Kom därför ihåg att göra rent solpanelen emellanåt och se till att det inte är snö på den.
6) Se upp med annan belysning som aktiverar solcellen
När ljus träffar solpanelen på en solcellslampa, släcks lampan och börjar istället att ladda igen. Det här gäller också ljus från gatlyktor, förbipasserande bilar eller kraftigt ljus inifrån huset, varför det är viktigt att vara uppmärksam på detta när du monterar dina solcellslampor.
7) För lampor med sensor/rörelsevakt: Håll öga med vad som kan aktivera den
Om en sensorlampa är uppsatt nära en väg, kommer den ofta att bli aktiverad av trafik och förbipasserande och därför snabbt laddas ur. Det är också viktigt att vara uppmärksam på att större objekt som rör sig i vinden, kan aktivera sensorlampan och på detta sätt tömma den för ström.