7 råd till bruk av solcellslampor och solcell ljusslingor

 

 

1) Solcellslampor och ljusslingor ska ha minimum 5 timmars direkt solljus per dag

Se till att dina solcellslampor alltid står, så dem träffas av minimum 5 timmars direkt solsken per dag. Solcells sensorlampor och lampor med skrå solpaneler kan ofta nöjas med omkring 3-4 timmar för att fungera bra, vilket gör dem lämpliga till vinterbruk och/eller till inte sydvända sider av huset.

 

2) Syd, nord, öst, vest – håll ett öga med världens hörn

Solcellsbelysning kräver direkt ljus från solen, för att kunna fungera. Därför är det viktigt att hålla öga med världens hörn, sedan att solcellslamporna behöve ett fritt ljus- infallande från söder riktningen för att kunna laddas på bästa sätt.

 

3) Var uppmärksamma på vinterns långa skuggor

Under vintern blir solens bana över himmlen mycket låg, vilket vill säga att det minsta staket eller själv en låg buske kaster långa skugger. Kontrollera därför alltid solens bana över himmlen och dem skuggor växter, staket och byggningar kastar.

 

4) Rikta solpanelen direkt mot solen

Om lampan har en solpanel, som är skrå och/eller kan justeras, så se till att den är riktat mot solens position kl. 12.30 i en 90 graders vinkel. Detta kan betyda, att man själv ska justera vinkeln till vinterbruk.

 

5) Håll solpanelen ren

Om det finns snö eller smutts på en solpanel, laddar den lampan mycket långsammare. Kom därför ihåg att rensa solpanelenerna ibland, och att hålla snön borta från solpanelen.

 

6) Akta på annan belysning som aktiverar solcellen

Om ljuset träffar solpanelen på en solcellslampa, slutar den upp med att lysa och börjar att ladda. Detta gäller också ljus från gatulyktor, förbipasserande bilar eller kraftigt ljus inne från huset. Detta är viktigt att vara uppmärksam på, när du sätter upp dina lampor och börjar att ladda.

 

7) För lampor med sensorer: håll ett öga med vad som kan aktivera den

Om en sensorlampa är uppsatt ut imot en väg, vill den bli aktiverat mycket ofta av trafik och förbipasserande, och därför snabbt urladdas. Man ska också vara uppmärksam på, att större objekter, som rör sig i vinden kan aktivera sensorlampan på språng, och på detta sätt tömma den för ström.

 

 

 Gr%C3%B8n energi SE