Guide till val av solcellsladdare

Här får du vägledning till köp av din nya solcellsladdare! Ta en titt på alla olika sorters solcellsladdare som förekommer på marknaden och läs mer om vilken laddare som bäst uppfyller just dina behov.

 

 

Vilken sorts solcellsladdare bör jag välja?

Vilken sorts solcellsladdare du ska välja beror helt och hållet på vad du ska använda den till. Några exempel kunde vara festival, trekkning, kajaktur, strandtur, camping eller bara en promenad i parken. En annan sak att tänka på, är hur mycket elektronik solcellsladdaren ska klara att producera ström till. 

Ska den t.ex. kunna hålla igång flera smarttelefoner och en iPad under en längre fjällvandring i Norge på våren, eller behövs det något annat när den bara ska klara en smarttelefon under en veckas cykelsemester i den svenska sommaren. 

 

Köp endast solcellsladdare med 2,5W eller mer

Vi kan lika gärna börja med vad du ska undvika, när det handlar om solcellsladdare: Undvik de små, söta solcells-powerbanks som är populära på diverse "gadget"-sidor. De verkar smarta med sitt praktiska "smarttelefon-aktiga" utseende och storlek, samt inbyggda powerbank. Solcellen är dock bara omkring 1W, vilket helt enkelt inte är tillräckligt för att göra någon större skillnad - särskilt eftersom många av de små och billiga powerbank-modellerna med solceller, laddar ur lika snabbt som solcellen kan ladda tack vare batterier av dålig kvalitet. 

Våra erfarenheter är att det är bäst att hålla sig så långt borta som möjligt från alla laddare under 2,5W. Med 2,5 - 5W kan du däremot hålla igång din telefon på de flesta dagarna under årets ljusa halvdel. På en mörk åsk- och regnvädersdag kommer det dock inte att vara tillräckligt, inte heller om sommaren, men på en dag där himlen är konstant täckt av lätta, vita moln, blir det nästan möjligt med 5W. Så är du osäker, är det alltid bättre att välja för många watt än för få.

 

Hur många watt (W) behöver jag?

För att kunna hålla din elektronik i gång endast med hjälp av en solcellsladdare och hur många Watt (W) du har behov av, beror mycket på vädret och ditt strömförbruk. Baserat på våra egna erfarenheter och tester, kan vi rekommendera följande:

 

Smartmobil: cirka 3W i solskensväder / upp till 6W i växlande väder

Surfplatta: 6W i solskensväder / upp till 12W i växlande väder

Bärbar dator: 30W i solskensväder / upp till 60W i växlande väder 

 

En titt på våra rekommenderade solcellsladdare

Vi har sedan 2013 samlat på oss kunskap och erfarenheter inom solcellsteknologin och powerbanks. Nedanför hittar du vår analys av de olika kategorierna inom solcellsladdare och våra rekommenderade produkter och solcellsladdarlösningar, som passar till olika behov.

allpowers-logo6 är ett av de mest innovativa märken solcellsladdare och powerbanks, med fokus på lång levetid och komponenter av bästa kvalitet. Solcellsladdarna är utrustade med >20% effektivitet solceller och iPOWER strömstyrning, vilket ger en bättre och mer stabil laddning i en mer kompakt storlek. 

 

PÅHÄNGSSOLCELLSLADDAREN - en kundfavorit       

  • Perfekt till fjällvandring, trekkning, vandringsturer, cykelturer, uteliv och andra tillfällen där du är i rörelse med solcellsladdaren under loppet av dagen. Även bra till festivaler på grund av dess hållbarhet och relativt låga pris. 

Om du ska använda ström under tiden som du konstant är aktiv, t.ex. vid vandring, så är denna modell som vi döpt till "påhängsladdare" en riktigt bra lösning. Denna sorts laddare är tunn och lätt och tack vare de medföljande karbinhakarna, är den bara att spänna fast på t.ex. en vandringsryggsäck eller på allt annat möjligt. Denna modell ger 6,5W, vilket lätt kan hålla igång en smartmobil, även om vädret är växlande. Är vädret fint, kan den även rätt bra hålla i gång en surfplatta. 

Du kan välja att ladda smartmobiler, surfplattor, kameror med mera, direkt kopplat till laddaren. En del smartmobiler är dock mer känliga än andra, varför det för en del modeller endast fungerar med laddning när laddaren befinner sig i direkt solljus, där det för andra modeller även kan fungera när det är lite lätt molnighet.

Laddaren är även utrustad med en ficka på baksidan. Detta är praktiskt eftersom det i denna ficka är plats för en powerbank - på så vis kan du glömma allt om den under tiden som den laddas, så den senare är klar att använda till att exempelvis ladda telefonen. I motsättning till direkt laddning via solcellsladdaren, som nämnts ovanför, fungerar nämligen laddning från powerbanken med alla sorters telefoner. Så här kan du också slippa för att ha surfplattan eller mobilen kopplad till ladaren hela tiden. Detta är orsakerna till att vi rekommenderar att alltid använda en powerbank med sin solcellsladdare - Det fungerar bara klart bättre! Har du redan en powerbank så kan den användas tillsammans med solcellsladdaren och i annat fall så kan du hitta en powerbank här, som passar i fickan på solcellsladdaren: Powerbanks

 

SOLCELLSLADDARE MED POWERBANK

  •  Enkel, kompakt design med både solcellsladdare och powerbank i ett. Perfekt lösning om du vill ha en solcellsladdare som är fullständigt "självkörande" - bara veckla ut den och lägg den i solen, för att senare överföra strömmen till din elektronik. 

 

Varning: Många gadget-butiker säljer de små solcellsladdarna med powerbank, där solpanelen endast är lite större än ytan på en smartphone - Detta fungerar inte bra. Solpanelen är endast på 1 - 1,5W, som knappt räcker till en reell laddning. Köp istället en solcellsladdare med powerbank med 3W+ eller köp en vanlig powerbank utan solcellsladdare. 

Om du önskar en enkel lösning för solcellsladdare, där din elektronik inte behöver vara kopplad till laddaren hela tiden, är en solcellsladdare med powerbank en perfekt lösning. Så snart solpanelen vecklas ut och träffas av solljus, (även genom molnen), startar laddningen av den inbyggda powerbanken. 

Du kan t.ex. lägga laddaren på gräset, en stol eller hänga den på ditt tält, under tiden som du är ute på äventyr med din smartmobil. När du kommer hem så är batteriet på powerbanken fullt och du kan snabbt och effektivt överföra strömmen till det inbyggda batteriet på smartmobilen eller surfplattan - lika snabbt som från ett vägguttag. 

Våra ALLPOWERS solcellsladdare med powerbank kombinerar en kraftfull 6W solpanel med inbyggd stor powerbank på 10 000 mAh - ström tillräckligt till omkring 3 st. smartmobilsladdningar, när powerbanken är fullt laddad. Powerbankens stora kapacitet gör att solpanelen behöver några timmar för att ladda den fullt, så det vara en god idé att ladda den fullt under ett par dagar hemifrån, eller via vägguttag, och så därefter använda solcellsfunktionen som en "löpande påfyllning". 

 

HOPFÄLLBARA SOLCELLSLADDARE

- Kraftfull, bärbar ström till din elektronik. Lämpar sig till läger, camping, tältsemester, koloniträdgårdar och liknande, där du har en "bas" under dagen och där laddaren kan ligga.

 

 

Styrkan med hopfällbara solpaneler är att de kan leverera mycket mera kraft än tidigare nämnda typer. Till gengäld är de (större delen av dem) för stora och ohanterliga för att lätt kunna transporteras runt, annat än när de är hopfällda. Vissa storlekar kan dock spännas fast på exempelvis en kajak, cykelkärra eller liknande - om man är lite händig. Som man kan se på bilder, levereras de ofta med snöre i kanterna, vilket gör att de lätt kan häktas fast.

Du kan hitta våra utvalda hopfällbara solpaneler här: hopfällbara solcellsladdare.  När man kommer upp till de omkring 20W, kan panelen stå för laddning av en hel familjs elektronik under en sommardag, och vissa hopfällbara solpaneler kan till och med ladda upp bärbara datorer - dessa är dock några riktiga stömslukare, så här vill vi rekommendera så många watt som möjligt, och inte mindre än 30W. Om du planerar att använda din bärbara dator utanför under flera dagar bara för att du envisas på att resa runt i ödemarker för att skriva din uppsats om termiter, är det att rekommendera att få så många watt du bara kan - t.ex. en 100W panel. Då finns det verkligen en möjlighet att panelen kan vara den enda källan till din bärbara dators överlevnad under en längre tid.

En erfarenhetsmässig liten notering: en 20W solpanel genererar tillräckligt med ström för att ladda en smartphone på omkring en timme i direkt sol (utan powerbank emellan)!

Det är praktiskt att använda en powerbank tillsammans med en hopfällbar solcellsladdare eftersom man därmed slipper ha sin surfplatta eller smartphone kopplad till laddaren hela tiden, utan i stället kan låta powerbanken ligga och bli fullt laddad under dagen, för att därefter överföra strömmen från powerbanken vid ett senare tillfälle. Därtill kan man snabbt "gå miste" om mycket ström om man har kopplat från sin iPad i ett par timmar. Detta sker inte om en powerbank (med relativt stor kapacitet) är konstant ansluten.

Om man väljer en powerbank med flera utgångar, är det också möjligt att ladda fler enheter samtidigt, vilket är relevant om man har en större panel som delas av en familj.

                             

SOLCELLSRYGGSÄCK

- Ryggsäck och solcellsladdare i praktisk och hållbar design.

 

solcellsryggsack

 

Om det är ett vardagsfenomen att din smartphone (eller vilka andra prylar du nu springer runt med) laddas ur på de mest omöjliga tidpunkter, då kan denna inbyggda laddare kanske vara en lösning på problemet – i synnerhet om du ändå har för vana att ha en ryggsäck eller väska med dig hela tiden. Man kan gömma en powerbank i någon av ryggsäckens fickor, och på det sättet säkra att man alltid har backupström till hands. Ryggsäckar fås både i modeller där panelen är inbyggd, och som denna, där panelen är löstagbar. Detta kan du naturligtvis själv också göra med din egen, gamla ryggsäck och tidigare nämnda påhängsladdare.   

Det finns vissa typer av stora reseryggsäckar som har inbyggda solpaneler, vattentäta och allt det som krävs av en sådan ryggsäck. Det finns också mycket välutförda väskor - både för män och kvinnor - utförda i lite dyrare material där fokus ligger på design och stil. Det är dock inte något vi har - ännu.         

 

Summering

Då har vi fått på plats att du i princip kan glömma idéen om den lille, gullige 1W solcellsladdaren som får perfekt plats i fickan.

Du har i stort sett 3 möjligheter:

 

1) Påhängsladdare

Den är praktisk eftersom den kan sättas fast på ryggsäcken, och på allt annat möjligt. Därtill är den relativt billig, och kan fint stödja användningen av en smartphone i normalt svenskt sommarväder. Se till att hitta en på 5W eller mer. Prisskillnaden är försvinnande liten mellan 2,5W och 5W, och det är helt klart mer användbart att ha lite överskott.

 

2) Hopfällbara paneler

De är större, och därför ofta bäst till situationer där du har en bas under loppet av dagen. De något mindre (upp till omkring 20W) kan man faktiskt utan några större problem spänna fast på diverse saker.

 

3) Inbyggd i ryggsäck eller väska

I vissa fall kan det vara en attraktiv möjlighet eftersom panelen kan vara designad för att passa till en stor vandringsryggsäck, eller för att man tycker att utformningen på en handväska bara är så smart och super praktisk!

 

Hur lång tid tar det att ladda en powerbank?

Hur kraftfull solpanel du har behov av, beror naturligtvis på hur stort batteri solpanelen skall ladda, och hur snabbt det skall gå. Batteriers kapacitet mäter man som oftast i milli-ampere-timmar (mAh). Ett batteri i en smartphone är vanligtvis på omkring 3 000 mAh.

Men låt oss komma med några exempel för att sätta sakerna i överskådligt perspektiv...

 

Översikt

Nedan följer en översikt över hur lång tid det tar för solpaneler i olika storlekar att ladda ett urval av vanliga batterityper. Detta är under optimala förhållanden, bästa att anmärka, vilket man sällan får i verkligheten - det gör en mycket stor skillnad. Mer om det nedan.

 

Antal timmar och minuter för att ladda batterier (under optimala förhållanden)

 

AAA batteri

(alkaline, 750mAh)

Smartphone

Ca 3000mAh 

iPad

ca 7000mAh

20 000 mAh

batteri

Laptop

batteri

Lille

bil-batteri

1,2 Watt

2t

8t

20t

60t

100t

600t

2,5 Watt

1t

4t

10t

30t

50t

300t

5 Watt

30m

2t

5t

15t

25t

150t

10 Watt

15m

1t

2t 30m

7t 30m

13t

75t

20 Watt

7m

30m

1t 15m

3t 15m

7t

38t

50 Watt

3m

12m

30m

1t

2t

15t

100 Watt

2m

6m

15m

30m

1t

8t

 

Ej optimala förhållanden

Man skall komma ihåg att den angivna watt-prestanda för paneler förutsätter optimala förhållanden. Det vill säga att en 100W panel levererar endast 100W under full sol, när solen skiner på panelen i en 90 graders vinkel. Panelen kommer fortfarande att leverera energi när det är molnigt, eller om solen står i vinkel mot panelen, men alltså ett lägre antal watt. Hur mycket ett molntäcke reducerar solcellens kraft är svårt att säga helt exakt, men baserat på våra erfarenheter, ger en solpanel ca halva av sin kraft i växlande väder, vilket vill säga att faktiska laddningstider fördubblas i förhållande till ovanstående tabell. Om det är ett tungt, mörkt molntäcke, är det rätt begränsat för hur mycket man kan få ut ur en solpanel. 

Därtill kan man säga, att om man exempelvis är på vandring med en solcellsladdare fastspänd på ryggsäcken, kommer solens vinkel att vara långt från 90 grader hela tiden, vilket också påverkar siffrorna i tabellen. 

Men varför använder man då siffrorna egentligen? Helt enkelt för att man har behov av en gemensam standard. Det gör ingen nytta om ett företag anger hur många watt man kan förvänta att få ut ur deras solpanel på under genomsnittlig (eller vad det än är) sommardag i Kina, medan ett annat företag anger vad som kan förväntas, beräknat utifrån ett genomsnittligt antal solskenstimmar per år i England. Detta skulle göra det omöjligt att jämföra dessa två produkter.

Därför anges siffror enligt optimala förhållanden, och det kräver i stället att man har någon erfarenhet för att kunna veta hur många watt det behövs i en given situation, men detta har vi redan berört i ett tidigare avsnitt.

 

Den naturliga gränsen

Översikten ger en idé om hur mycket energi solpanelerna kan leverera i förhållande till hur mycket ström diverse batterier kan innehålla. Detta betyder inte att en 100W panel faktiskt kan ladda ett iPhone batteri på 3 minuter, för det skulle batteriet inte tåla, utan bara att det genereras tillräckligt med ström för det. Batterier har en naturlig gräns för hur snabbt du kan ”kasta ström in i dem”, och för smartphones är det snabbast möjliga laddning, som batteriet själv kan tillåta, på omkring en timme.

 

Skall laddaren ha en inbyggd/ansluten powerbank?

Eftersom solpaneler inte levererar ström när det är mörkt, och levererar betydligt mindre ström när det är molnigt, än när solen skiner, är det som regel en fördel att ha en powerbank kopplad till panelen, så att du kan lagra strålarna under all den tid solen är framme.

Fördelen med denna kombination är också att det inbyggda batteriet löpande kan lagra strömmen från solpanelen, vilket gör att du inte behöver ha din smartphone/iPad/bärbar dator kopplad till laddaren hela tiden för att solpanelen skall fungera. Du kan senare, när du har behov av strömmen, snabbt överföra den från din powerbank.

Vi rekommenderar att man alltid ser till att ha en powerbank till sin solcellsladdare - inte bara av ovannämnda orsaker utan också för att telefoner och surfplattor kan vara lite mer "kräsna" med vilken ström de vill ta emot. Därför verkar solcellsladdare med ett lågt antal watt inte alltid så bra om det t.ex. är något molnigt - med en powerbank är detta problem löst.

Vissa solcellsladdare till smartphones och surfplattor levereras med inbyggda batterier, och om du hittar en laddare med en inbyggd powerbank på 5 000 mAh, är detta redan mer än det är i ett smartphonebatteri. Med andra ord: Om din solcellsladdare har fullt batteri när du går hemifrån, kan du nästan ladda din smartphone två fulla gånger från batteriet, innan du över huvud taget behöver tänka på att använda solpanelen när du är borta.

 

Kan jag skada min elektronik genom att ansluta den till en solcellsladdare?

Om den elektronik du skall ladda, laddas via USB (5,5V), så som det är fallet med smartphones och surfplattor, är det i regel mycket svårt att göra något fel. Om kontakten passar i båda ändar, är du på den säkra sidan. Dessutom har i stort sett alla surfplattor och smartphones i dag ”volt-control”, som skyddar din elektronik mot fel ström.

Om man är på jakt efter en panel, som kan ladda ens bärbara dator, är det däremot viktigt att förhålla sig till vilken spänning datorn kör med (det vill säga volt). De flesta bärbara kör på 19V, men vissa kör på 18V. Det står ofta på den ursprungliga laddaren du fick med din bärbara när du köpte den.

Om man laddar med för hög spänning, kan det med stor sannolikhet skada datorn. För låg spänning kan några gånger resultera i att datorn inte fungerar, eller kanske bara att skärmen är en aning mindre klar - det kan dock heller inte uteslutas att det kan skada datorn. Många datorer har inbyggda skyddsmekanismer för att undvika den typ av skador, men för säkerhets skull:

 

Om du har en bärbar dator som kör på 19V, se till att få en panel som levererar 19V, och om du har en bärbar dator som kör på 18V, se till att få en solpanel som levererar 18V.   

 

Vissa paneler kan leverera flera olika spänningar, och detta gäller ofta också för inbyggda/anslutna batterier. På det sättet kan man med en panel (och därtill hörande batteri) ladda både en smartphone, en surfplatta (USB-typ, 5,5V), ett bilbatteri (12V) och en bärbar dator (i vissa fall även fler typer, beroende av enskild panel/batteri). Detta står i beskrivningarna till varje enskild produkt. Här är en lista över vilken spänning de mest förekommande produkterna använder:

 

5,5V: Telefoner av alla typer, iPads, MP3-spelare och generellt allt som laddas med USB.

12V: Exempelvis bilbatterier (kan vara praktiskt att hålla stora mängder ström, om inte vikten var en viktig faktor).

18V och 19V: Bärbara datorer.

 

Att koppla ihop en solpanel och ett separat batteri

Här skall man bara veta att en panel har en eller flera outputs. Varje output kan leverera en given spänning (volt), t.ex. 5,5V i en output och 19V i en annan. Spänningen i dessa output skall bara matcha med batteriets input. Så om du har en panel som bara har en output på 18V, skall du alltså ha ett batteri med en input på 18V.

Det är mycket möjligt att batteriet har mer än en output, och alltså kan ändra spänningen, och leverera 18V i sin ena output och 5,5V (USB spänning) i den andra. Information om spänning, input och output står i produktbeskrivningar.

 

Denna guide skulle gärna ge tillräckligt stor inblick för att kunna välja rätt typer och storlekar av solpaneler och batterier, beroende av ändamålet de skall tjäna. Annars är du alltid välkommen att skriva till oss och fråga!