Guide till val av solcellsladdare

Här hittar du vägledning till köp av din nya solcellsladdare! Ta en titt på alla olika typer av solcellsladdare som förekommer på marknaden, och läs mer om vilken laddare som bäst uppfyller just dina behov.

 

oplader_hvilken

 

Vilken typ av laddare bör jag välja?

Vilken typ av solcellsladdare du bör välja beror helt och hållet på vad du skall använda den till. Ett par exempel skulle kunna vara festival, vandring, kajaktur, strandtur, camping eller kanske bara en enkel tur i parken. En annan sak man skall ta i beaktning är hur mycket elektronik solcellsladdaren skall kunna producera ström till.

Skall den t.ex. kunna hålla i gång några smartphones och en ipad under en längre fjällvandring i Norge på våren, skall det helt annat till än om det bara är en smartphone på en veckas cykelsemester i den svenska sommaren.

 

Köb endast Solcellsladdare med 2,5W eller mer

Vi kan lika gärna börja med vad du skall undvika när det handlar om solcellsladdare: Undvik små, söta solcells-powerbanks, populära på diverse gadgetsidor. De verkar praktiska, med sina händiga "smartphone-aktiga" utseenden och storlekar samt deras inbyggda powerbanks. Men solcellen är bara omkring 1W, vilket helt enkelt inte är tillräckligt för att göra någon vidare skillnad – i synnerhet inte eftersom många av de små, billiga modellerna av powerbanks med solceller verkar ladda ur lika snabbt som solcellen kan ladda upp på grund av batterier i dålig kvalitet.

Våra erfarenheter visar att man bör hålla sig så långt borta som möjligt från alla laddare under 2,5W. Med 2,5-5W kan du däremot hålla din telefon i gång de flesta dagarna under den ljusa halvdelen av året. På en helt mörk åsk- och regnvädersdag kommer det dock inte att vara tillräckligt, även på sommaren, men en dag när himlen konstant är täckt av vita, lätta moln, kommer det nästan vara möjligt med 5W. Så om du är tveksam, då är det alltid bättre att välja för många watt än för få.

 

Hur många watt(w) behöver jag?

För att kunna hålla din elektronik i gång endast med hjälp av en solcellsladdare och hur många Watt(W) du har behov av, beror mycket på både vädret och ditt strömförbruk. Baserat på våra egna erfarenheter och tester, kan vi rekommendera följande:

 

Smartphone: ca. 3W i solskensväder / upp till 6W i växlande väder

Surfplatta: 5W i solskensväder / upp till 10W i växlande väder

Bärbar dator: 15W i solskensväder / upp till 30W i växlande väder

 

Vi tar en titt på våra rekommenderade solcellsladdare

Vi har sedan 2013 samlat på oss kunskap och erfarenheter inom solcellsteknologin och powerbanks. Nedan hittar du vår analys av olika kategorier inom solcellsladdare, samt våra rekommenderade produkter och solcellslösningar, som passar till olika behov.

 

PÅHÄNGS SOLCELLSLADDAREN

- Perfekt till fjällvandring, vandrarturer, cykelturer, uteliv och annat, där du är i rörelse med din solcellsladdare under loppet av dagen. Även bra till festivaler p.g.a. dess hållbarhet och relativt låga pris.

solcelle_oplader_p_h_ng_6_5W_1

Om du skall använda ström medan du konstant är aktiv, som t.ex. vandring, är denna modell, som vi har döpt till "påhängsladdare" ett riktigt bra bud. Denna typ av laddare är tunn och lätt - och är bara att spänna fast på t.ex. en vandraryggsäck eller på allt möjligt annat (tack vare medföljande karbinhakar). Denna modell ger 6,5W, vilket lätt kan hålla en smartphone i gång, även om vädret är växlande. Om vädret är fint, kan den hålla i gång även en surfplatta.

Man kan välja att ladda smartphones, surfplattor, kameror m.m. direkt från laddaren. Vissa smartphones är dock mer känsliga än andra, och därför fungerar det för vissa modeller endast när laddaren är i direkt solljus, när det för andra modeller verkar även om det är lätt molnigt.

Laddaren är dock också utrustad med en ficka på baksidan. Detta är praktiskt eftersom man kan välja att lägga en powerbank i fickan, glömma allt om den medan den laddas upp, och senare använda powerbanken för att ladda telefonen. I motsats till direkt laddning, som nämnt ovan, fungerar den nämligen med alla modeller när du laddar från powerbanken i stället. Man slipper därmed också ha surfplattan eller mobilen kopplad till laddaren hela tiden. Av dessa orsaker rekommenderar vi alltid att man använder en powerbank tillsammans med sin laddare - det fungerar helt klart bättre! Om du har egen powerbank, kan du lätt använda den, annars kan du hitta en som passar i fickan på påhängsladdaren här: Powerbanks 

 

HOPFÄLLBARA SOLCELLSLADDARE

- Kraftfull, bärbar ström till din elektronik. Lämpar sig till läger, camping, tältsemester, koloniträdgårdar och liknande, där du har en "bas" under dagen och där laddaren kan ligga.

 

SP-209_7_

 

Styrkan med hopfällbara solpaneler är att de kan leverera mycket mera kraft än tidigare nämnda typer. Till gengäld är de (större delen av dem) för stora och ohanterliga för att lätt kunna transporteras runt, annat än när de är hopfällda. Vissa storlekar kan dock spännas fast på exempelvis en kajak, cykelkärra eller liknande - om man är lite händig. Som man kan se på bilder, levereras de ofta med snöre i kanterna, vilket gör att de lätt kan häktas fast.

Du kan hitta våra utvalda hopfällbara solpaneler här: hopfällbara solcellsladdare.  När man kommer upp till de omkring 20W, kan panelen stå för laddning av en hel familjs elektronik under en sommardag, och vissa hopfällbara solpaneler kan till och med ladda upp bärbara datorer - dessa är dock några riktiga stömslukare, så här vill vi rekommendera så många watt som möjligt, och inte mindre än 30W. Om du planerar att använda din bärbara dator utanför under flera dagar bara för att du envisas på att resa runt i ödemarker för att skriva din uppsats om termiter, är det att rekommendera att få så många watt du bara kan - t.ex. en 100W panel. Då finns det verkligen en möjlighet att panelen kan vara den enda källan till din bärbara dators överlevnad under en längre tid.

En erfarenhetsmässig liten notering: en 20W solpanel genererar tillräckligt med ström för att ladda en smartphone på omkring en timme i direkt sol (utan powerbank emellan)!

Det är praktiskt att använda en powerbank tillsammans med en hopfällbar solcellsladdare eftersom man därmed slipper ha sin surfplatta eller smartphone kopplad till laddaren hela tiden, utan i stället kan låta powerbanken ligga och bli fullt laddad under dagen, för att därefter överföra strömmen från powerbanken vid ett senare tillfälle. Därtill kan man snabbt "gå miste" om mycket ström om man har kopplat från sin iPad i ett par timmar. Detta sker inte om en powerbank (med relativt stor kapacitet) är konstant ansluten.

Om man väljer en powerbank med flera utgångar, är det också möjligt att ladda fler enheter samtidigt, vilket är relevant om man har en större panel som delas av en familj.

                             

SOLCELLSRYGGSÄCK

- Ryggsäck och solcellsladdare i praktisk och hållbar design.

 

solcellsryggsack

 

Om det är ett vardagsfenomen att din smartphone (eller vilka andra prylar du nu springer runt med) laddas ur på de mest omöjliga tidpunkter, då kan denna inbyggda laddare kanske vara en lösning på problemet – i synnerhet om du ändå har för vana att ha en ryggsäck eller väska med dig hela tiden. Man kan gömma en powerbank i någon av ryggsäckens fickor, och på det sättet säkra att man alltid har backupström till hands. Ryggsäckar fås både i modeller där panelen är inbyggd, och som denna, där panelen är löstagbar. Detta kan du naturligtvis själv också göra med din egen, gamla ryggsäck och tidigare nämnda påhängsladdare.   

Det finns vissa typer av stora reseryggsäckar som har inbyggda solpaneler, vattentäta och allt det som krävs av en sådan ryggsäck. Det finns också mycket välutförda väskor - både för män och kvinnor - utförda i lite dyrare material där fokus ligger på design och stil. Det är dock inte något vi har - ännu.         

 

Summering

Då har vi fått på plats att du i princip kan glömma idéen om den lille, gullige 1W solcellsladdaren som får perfekt plats i fickan.

Du har i stort sett 3 möjligheter:

 

1) Påhängsladdare

Den är praktisk eftersom den kan sättas fast på ryggsäcken, och på allt annat möjligt. Därtill är den relativt billig, och kan fint stödja användningen av en smartphone i normalt svenskt sommarväder. Se till att hitta en på 5W eller mer. Prisskillnaden är försvinnande liten mellan 2,5W och 5W, och det är helt klart mer användbart att ha lite överskott.

 

2) Hopfällbara paneler

De är större, och därför ofta bäst till situationer där du har en bas under loppet av dagen. De något mindre (upp till omkring 20W) kan man faktiskt utan några större problem spänna fast på diverse saker.

 

3) Inbyggd i ryggsäck eller väska

I vissa fall kan det vara en attraktiv möjlighet eftersom panelen kan vara designad för att passa till en stor vandringsryggsäck, eller för att man tycker att utformningen på en handväska bara är så smart och super praktisk!

 

Hur lång tid tar det att ladda en powerbank?

Hur kraftfull solpanel du har behov av, beror naturligtvis på hur stort batteri solpanelen skall ladda, och hur snabbt det skall gå. Batteriers kapacitet mäter man som oftast i milli-ampere-timmar (mAh). Ett batteri i en smartphone är vanligtvis på omkring 3 000 mAh.

Men låt oss komma med några exempel för att sätta sakerna i överskådligt perspektiv...

 

Översikt

Nedan följer en översikt över hur lång tid det tar för solpaneler i olika storlekar att ladda ett urval av vanliga batterityper. Detta är under optimala förhållanden, bästa att anmärka, vilket man sällan får i verkligheten - det gör en mycket stor skillnad. Mer om det nedan.

 

Antal timmar och minuter för att ladda batterier (under optimala förhållanden)

 

AAA batteri

(alkaline, 750mAh)

Smartphone

Ca 3000mAh 

iPad

ca 7000mAh

20 000 mAh

batteri

Laptop

batteri

Lille

bil-batteri

1,2 Watt

2t

8t

20t

60t

100t

600t

2,5 Watt

1t

4t

10t

30t

50t

300t

5 Watt

30m

2t

5t

15t

25t

150t

10 Watt

15m

1t

2t 30m

7t 30m

13t

75t

20 Watt

7m

30m

1t 15m

3t 15m

7t

38t

50 Watt

3m

12m

30m

1t

2t

15t

100 Watt

2m

6m

15m

30m

1t

8t

 

Ej optimala förhållanden

Man skall komma ihåg att den angivna watt-prestanda för paneler förutsätter optimala förhållanden. Det vill säga att en 100W panel levererar endast 100W under full sol, när solen skiner på panelen i en 90 graders vinkel. Panelen kommer fortfarande att leverera energi när det är molnigt, eller om solen står i vinkel mot panelen, men alltså ett lägre antal watt. Hur mycket ett molntäcke reducerar solcellens kraft är svårt att säga helt exakt, men baserat på våra erfarenheter, ger en solpanel ca halva av sin kraft i växlande väder, vilket vill säga att faktiska laddningstider fördubblas i förhållande till ovanstående tabell. Om det är ett tungt, mörkt molntäcke, är det rätt begränsat för hur mycket man kan få ut ur en solpanel. 

Därtill kan man säga, att om man exempelvis är på vandring med en solcellsladdare fastspänd på ryggsäcken, kommer solens vinkel att vara långt från 90 grader hela tiden, vilket också påverkar siffrorna i tabellen. 

Men varför använder man då siffrorna egentligen? Helt enkelt för att man har behov av en gemensam standard. Det gör ingen nytta om ett företag anger hur många watt man kan förvänta att få ut ur deras solpanel på under genomsnittlig (eller vad det än är) sommardag i Kina, medan ett annat företag anger vad som kan förväntas, beräknat utifrån ett genomsnittligt antal solskenstimmar per år i England. Detta skulle göra det omöjligt att jämföra dessa två produkter.

Därför anges siffror enligt optimala förhållanden, och det kräver i stället att man har någon erfarenhet för att kunna veta hur många watt det behövs i en given situation, men detta har vi redan berört i ett tidigare avsnitt.

 

Den naturliga gränsen

Översikten ger en idé om hur mycket energi solpanelerna kan leverera i förhållande till hur mycket ström diverse batterier kan innehålla. Detta betyder inte att en 100W panel faktiskt kan ladda ett iPhone batteri på 3 minuter, för det skulle batteriet inte tåla, utan bara att det genereras tillräckligt med ström för det. Batterier har en naturlig gräns för hur snabbt du kan ”kasta ström in i dem”, och för smartphones är det snabbast möjliga laddning, som batteriet själv kan tillåta, på omkring en timme.

 

Skall laddaren ha en inbyggd/ansluten powerbank?

Eftersom solpaneler inte levererar ström när det är mörkt, och levererar betydligt mindre ström när det är molnigt, än när solen skiner, är det som regel en fördel att ha en powerbank kopplad till panelen, så att du kan lagra strålarna under all den tid solen är framme.

Fördelen med denna kombination är också att det inbyggda batteriet löpande kan lagra strömmen från solpanelen, vilket gör att du inte behöver ha din smartphone/iPad/bärbar dator kopplad till laddaren hela tiden för att solpanelen skall fungera. Du kan senare, när du har behov av strömmen, snabbt överföra den från din powerbank.

Vi rekommenderar att man alltid ser till att ha en powerbank till sin solcellsladdare - inte bara av ovannämnda orsaker utan också för att telefoner och surfplattor kan vara lite mer "kräsna" med vilken ström de vill ta emot. Därför verkar solcellsladdare med ett lågt antal watt inte alltid så bra om det t.ex. är något molnigt - med en powerbank är detta problem löst.

Vissa solcellsladdare till smartphones och surfplattor levereras med inbyggda batterier, och om du hittar en laddare med en inbyggd powerbank på 5 000 mAh, är detta redan mer än det är i ett smartphonebatteri. Med andra ord: Om din solcellsladdare har fullt batteri när du går hemifrån, kan du nästan ladda din smartphone två fulla gånger från batteriet, innan du över huvud taget behöver tänka på att använda solpanelen när du är borta.

 

Kan jag skada min elektronik genom att ansluta den till en solcellsladdare?

Om den elektronik du skall ladda, laddas via USB (5,5V), så som det är fallet med smartphones och surfplattor, är det i regel mycket svårt att göra något fel. Om kontakten passar i båda ändar, är du på den säkra sidan. Dessutom har i stort sett alla surfplattor och smartphones i dag ”volt-control”, som skyddar din elektronik mot fel ström.

Om man är på jakt efter en panel, som kan ladda ens bärbara dator, är det däremot viktigt att förhålla sig till vilken spänning datorn kör med (det vill säga volt). De flesta bärbara kör på 19V, men vissa kör på 18V. Det står ofta på den ursprungliga laddaren du fick med din bärbara när du köpte den.

Om man laddar med för hög spänning, kan det med stor sannolikhet skada datorn. För låg spänning kan några gånger resultera i att datorn inte fungerar, eller kanske bara att skärmen är en aning mindre klar - det kan dock heller inte uteslutas att det kan skada datorn. Många datorer har inbyggda skyddsmekanismer för att undvika den typ av skador, men för säkerhets skull:

 

Om du har en bärbar dator som kör på 19V, se till att få en panel som levererar 19V, och om du har en bärbar dator som kör på 18V, se till att få en solpanel som levererar 18V.   

 

Vissa paneler kan leverera flera olika spänningar, och detta gäller ofta också för inbyggda/anslutna batterier. På det sättet kan man med en panel (och därtill hörande batteri) ladda både en smartphone, en surfplatta (USB-typ, 5,5V), ett bilbatteri (12V) och en bärbar dator (i vissa fall även fler typer, beroende av enskild panel/batteri). Detta står i beskrivningarna till varje enskild produkt. Här är en lista över vilken spänning de mest förekommande produkterna använder:

 

5,5V: Telefoner av alla typer, iPads, MP3-spelare och generellt allt som laddas med USB.

12V: Exempelvis bilbatterier (kan vara praktiskt att hålla stora mängder ström, om inte vikten var en viktig faktor).

18V och 19V: Bärbara datorer.

 

Att koppla ihop en solpanel och ett separat batteri

Här skall man bara veta att en panel har en eller flera outputs. Varje output kan leverera en given spänning (volt), t.ex. 5,5V i en output och 19V i en annan. Spänningen i dessa output skall bara matcha med batteriets input. Så om du har en panel som bara har en output på 18V, skall du alltså ha ett batteri med en input på 18V.

Det är mycket möjligt att batteriet har mer än en output, och alltså kan ändra spänningen, och leverera 18V i sin ena output och 5,5V (USB spänning) i den andra. Information om spänning, input och output står i produktbeskrivningar.

 

Denna guide skulle gärna ge tillräckligt stor inblick för att kunna välja rätt typer och storlekar av solpaneler och batterier, beroende av ändamålet de skall tjäna. Annars är du alltid välkommen att skriva till oss och fråga! 

 

 

Gr%C3%B8n energi SE