Solarlampor - en guide till val av solcellslampor

 

 

Överväger du också att anskaffa solcellslampor, men är fortfarande en aning tveksam kring typer och modeller? Då har du hamnat på rätt ställe! I denna guide kan du läsa om:

  • Fördelarna vid användning av solcellslampor i stället för vanlig belysning
  • Vad du skall titta efter om du är på jakt efter kvalitets solcellsbelysning
  • Vilka solcellslampor som fungerar utanför sommarsäsongen
  • Hur du sätter upp solcellslampor så att du får ut det mesta ur dem

 

 

Varför överväga solcellslampor i stället för vanlig utomhusbelysning?

Solcellslampor har en rad fördelar jämfört med vanlig utomhusbelysning som drivs med el:

 

  • Du behöver inte dra några kablar. Du kan sätta upp lamporna exakt där du har behov av dem – även på de mest avlägsna platser av din tomt. 
  • Solcellslampor är enkla att sätta upp själv och man behöver inte kalkylera med några extra kostnader i samband med etablering av el - eventuell elektrikerhjälp.
  • Solcellslampor är gratis i el och helt självförsörjande på solenergi - med andra ord: 0 kr. i elräkning.
  • Solcellslampor går på GRÖN ENERGI direkt från solen, och sparar därför inte bara på elräkningen, utan även på miljön.

 

    solcelle lampe canterbury decking lights solcellelampe solcelle lyskæde

 

 

Solcellslampor för helårsbruk i sverige?

Solcellslampor kan fungera fint i Sverige, även utanför sommaren, under förutsättning att du köper lampor designade för nordiska ljusförhållanden och väder. Detta låter sig göras huvudsakligen tack vare uppfinningen av LED-lampor, vilka använder strömmen mycket mer effektivt, och därför kan lysa länge på ganska lite ström.

MEN det är som bekant inte huvudparten av solcellslampor som fungerar på vintern. Det kräver att de är designade på rätt sätt och med länder som Sverige i tanke.

 

 

Vad behövs då för att de skall fungera på vintern?

Om lampan skall fungera tillfredsställande, krävs det att man har tagit hänsyn till fyra saker:

 

1) Solpanelens storlek kontra strömförbruk

Solpanelen skall vara tillräckligt stor - det är ju härifrån strömmen genereras. Många solcellslampor - även de i bättre kvalitet - är designade för att fungera i sydligare breddgrader, och är helt enkelt inte försedda med tillräckligt stora solpaneler för att kunna producera någon vidare ström på vintern.

Därtill skall man också tänka på vad panelen skall vara tillräckligt stor för. Är det en panel till en lampa som ger 40 eller 120 Lumens? Alltså med andra ord, hur starkt lyser lampan? Det är möjligt att lampan med de 120 Lumens är utrustad med en panel som är dubbelt så stor som lampan med 40 Lumens, men den kommer fortfarande att lysa kortare tid när den förbrukar 3 gånger (120/40 Lumens) så mycket ström (man kan räkna med att det är ett ungefärligt linjärt förhållande mellan antalet Lumens och strömförbruk).

Ännu en sak är om det är en lampa som lyser konstant, eller en som tänds vid rörelse, och släcks igen efter en kort stund. Dessa två olika typer kommer att ha ett mycket olika strömförbruk!

 

2) Möjlighet att ställa in solpanelen

Här vill jag tala om möjligheten att ställa in solpanelen. Det är nämligen helt avgörande vilken vinkel solens strålar har mot solpanelen. Det genereras mest möjligt ström när solen står i en 90 graders vinkel mot panelen. På vintern är det omöjligt att komma ens nära detta om lampan är byggd så att solpanelen endast kan peka rakt upp i luften.

Här kan man skilja mellan två generella typer av lampor: de som har solpanelen inbyggd, och de som har separat solpanel (med en kabel emellan). För lampor med inbygg solpanel, är det därför också en viktig faktor att titta på riktningen som panelen pekar på. Pekar det rakt upp i luften, eller ungefär 45 grader snett upp? Detta är särskilt viktigt under vintern när solens bana är låg. Om panelen pekar uppåt, behövs en betydligt större panel för att uppnå samma effekt.

Detta kan vara en stor fördel för de lampor som har separat solpanel, eftersom du kan placera panelen som du vill. Därtill är den ofta något större eftersom den inte skall ses efter, och därmed kan du ställa den på lite undangömda platser, uppe på taket eller bland tulpanerna (om den kan placeras så att den inte får för mycket skugga).

Detta leder oss vidare till nästa - och i princip allra viktigaste punkt...

 

3) Uppsättning/montering

Inte ens den bästa lampan kommer att prestera något vidare på vintern om man sätter upp den på husets nordsida! Det kan inte betonas nog att en optimal position i förhållande till solen är helt avgörande för hur en solcellslampa presterar. 

Vad är då en optimal inställning? Det är optimalt att ställa in panelen så att den pekar mot söder, och ungefär 45 grader upp. Dessutom skall den gärna vara i en position där det inte finns något som skuggar lampan, och därmed förhindrar solens strålar att träffa panelen under loppet av dagen.

 

4) Batterikapacitet

Om batteriet har tillräckligt stor kapacitet för att innehålla ström för bara en natt, blir solcellslampan mycket beroende av vädret. Då kommer den kanske att lysa fint på en solig vinterdag och närmast inget under en molnig vinterdag. Om batteriet däremot har kapacitet till 2-3 dagar, kan en solig dag delvis kompensera för en molnig dag dagen efter, och lampan kommer att lysa mycket mera stabilt.

 

5) Hållbarhet

Det finns ännu en sak som egentligen inte har något direkt inflytande på lampans prestation, däremot på dess hållbarhet, och förmåga att fungera år efter år i alla typer av väder. Detta kallas också "Ingress Protection" eller IP-klasser.

Systemet består av bokstäverna IP, följda av två siffror. Den första siffran efter IP berättar hur produkten rangerar i förhållande till skydd mot fasta objekt. Den andra siffran är ett uttryck för produktens förmåga att stå emot vatten. T.ex. är Evo SMD solcellslampa IP56 klassad, vilket innebär att den är riktigt väl skyddad mot vatten.

 

 

Vilka lampor rekommenderar vi, och varför?

Det beror naturligtvis på vad du skall använda dina lampor till, men låt oss börja med några exempel på några av de lampor som erfarenhetsmässigt fungerar riktigt bra på vintern, samt en förklaring till varför de fungerar så väl. Detta kommer att göra det enklare för dig, kära läsare, att bedöma framtida solcellslampor du eventuellt kommer att stöta på.

 

Lampor som fungerar på vintern

Här på SolarCamp har vi ett stort sortiment av solcellslampor, alla framställda av den erkänt duktiga engelska tillverkare, . 

Dessa är några av de absolut bästa solcellslamporna man kan få tag på marknaden i Europa. De är designade för att kunna användas året runt i nordiska länder och för att tillfredsställa efterfrågan på solcellsbelysning i hög kvalitet, samt stilfull och modern design.

 designar solcellsbelysning till länder som Sverige, Danmark och England efter de princip vi nämnde ovan. Solpanelerna är större, många lampor har lutande eller separata solpaneler, flera lampor har sensorfunktioner, och vissa av dem kan man till och med ladda med hjälp av USB som stöd under de mörkaste månaderna. 

 

Här nedan listar vi några av de bästa solcellslamporna för helårsbruk:

 

Evo SMD solcellsstrålkastare

Evo SMD solcelle lampe

 

Som du kan se på bilden är det en strålkastare. Varför klarar den sig så bra på vintern? Om du har hängt med i avsnitten ovan, har du säkert några bra bud, men jag går igenom det ändå.

Solpanelen

Lampan har för det första en ganska stor solpanel. Större panel = mer ström. Därtill är panelen fristående (och inte inbyggd i en större lampa), och kan därmed placeras i en bra vinkel, vilket vill säga pekande mot söder, och 45 grader upp.

Typen

Det här är en sensorlampa, vilket omgående avslöjas av sensorn som sitter strax under själva glödlampan. Det betyder att den endast tänder när det är rörelse i närheten, och en liten stund senare släcker den igen. Så i stället för att lysa i upp till 8 timmar under en natt, lyser den kanske i 10 minuter, beroende på hur mycket rörelse det är i området där lampan sätts upp. Självklart gör detta en avgörande skillnad, vilket tillåter att lampan till gengäld kan lysa mycket starkt när den är tänd.

Sensorlampor klarar sig generellt bra vintertid, bara de är utrustade med någorlunda ordentlig solpanel.

 

Lumify solcellslinga

solcelle lyskaede

Man tror kanske omedelbart att en ljusslinga knappast kan vara bland belysningar som kan klara sig bra på vintern, för den har ju trots allt 100 eller kanske så många som 300 LED-dioder. Men det kan den faktiskt - den kräver bara 2 saker: den skall ha en stor, justerbar solpanel, och så skall den placeras korrekt. 

Om man går in på ljusslingans sida, kan man se att den har en större solpanel än vanliga ljusslingor som drivs med solceller, så den delen är i vinkel, men om man placerar panelen på nordsidan av ett hus, skulle den vara dubbelt så stor, och det skulle enda inte vara tillräckligt. Placering är viktig, men om den är i ordning, är det inga problem. Därtill hjälper det också att Lumify modellen har 2 inställningar: en vanlig till vintern, och en med mer ljus till sommaren. Detta för att säkerställa så bra prestanda som möjligt året runt.

 

Kodiak solcellslampa på spjut

Solcellelamper kodiak

Om man klickar på bilden, kommer man ganska snart att upptäcka varför denna lampa är med på listan. Den klarar sig bättre än andra modeller av samma typ (alltså spjut att sätta i marken) eftersom den har en speciell solpanel med en design som inte bara fördubblar ytan, utan också gör det möjligt att justera den extra halvdelen snett uppåt.

Som vi tidigare har gått igenom, är detta viktigt för att fånga solens strålar i en vinkel som är så nära 90 grader som möjligt - särskilt på vintern när solens bana är låg. På grund av detta kan denna lampa fungera tillfredsställande även på vintern.

 

Henley solcellslampa på spjut

Henley solcellelampe

Okay, låt oss se om du kan gissa varför Henley lampan klarar sig bättre på vintern än "vanliga" solcellslampor på spjut...

Om du trodde att lampan har en svampliknande utformning som lämnar plats till en solpanel med en yta som är flera gånger större än den man hittar på den genomsnittliga lampan, ja då hade du rätt. Den kan inte ställa in panelen lutande, men till gengäld är den bara mycket stor.

Därtill har lampan två olika inställningar till ljusstyrkan, vilket tillåter att man kan spara på strömmen vintertid, om nödvändigt - otroligt smart!

 

Summering

Okay, nu tror jag faktiskt att det är klart vad som är det viktigaste att titta efter:

  • Solpanelens storlek och yta
  • Möjlighet att ställa in solpanelen
  • Antal Lumen (och möjligheten att ställa in denna efter årstiden) i förhållande till solpanelens storlek

 

Till gengäld är det inte centralt att du kastar dig över tekniska detaljer om enskilda komponenter. Högkvalitetsbatteri och solceller hjälper mest på livslängden, men är - i förhållande till lystid på vintern - detaljer som drunknar i effekten i de tre punkter nämnda strax ovan. Fördelen med dessa tre punkter är dessutom att de är lätta att se eller läsa sig till, vilket gör det även praktiskt möjligt att värdera när man äntligen står där och skall välja.

 

Grattis, du är nu (nästan) expert på att välja bra solcellsbelysning!