SOLCELL LJUSSLINGA

Solcells ljusslingor i flera olika längde och färger - alla i top kvalitet, designad till at kunna motstå det växlande danska vädret och prestera, bra året runt. Den kända och hyllade serie av Lumify ljusslingor är dom bästa solcells ljusslingor på marnden i Europa och är specifikt designade av våra engelska producent solcellelamper-2 till att kunna fungera i norden året runt - också i vintermånaderna, var av särskilt modellen med det vackra varma vita ljus har blivit en populär tillägg till Juledekorationerna.

21 artiklar
17%
17%
solcelle lyskæde
Pris från:
Specialpris 499,00 SEK
Ordinarie pris 599,00 SEK
18%
18%
Lumify Candle Bulb solcelle lyskæde (20 pærer)
Specialpris 799,00 SEK
Ordinarie pris 979,00 SEK
21%
21%
lumify lyskæde farvede pærer
Pris från:
Specialpris 499,00 SEK
Ordinarie pris 629,00 SEK
17%
17%
solcelle lyskæde lumify
Specialpris 499,00 SEK
Ordinarie pris 599,00 SEK
21 artiklar

 

 

En guide till dig som överväger att byta till en solcell ljusslinga

Ljusslingor är mycket populära i Skandinavien. Och det är inte att undra på det – ljusslingor kan köpas i alla möjliga typer, längder, ljusstyrkor och färger, och det är därför mycket lätt att uppnå ett mycket stämningsfullt, imponerande och snyggt resultat med ganska begränsad ekonomisk insats. Ljusslingor är naturligtvis särskilt populära under Jultiden, då de pryder massor av husfasader och julgranar, men de används mer och mer även på sommaren - vid exempelvis trädgårdsfester och bröllop. Många låter också sina ljusslingor hänga på mer permanent bas, under förutsättning att de har tillräcklig kvalitet för att kunna stå emot det kalla och fuktiga vintervädret, samt har en färg och design som passar året runt.

Hos oss på SolarCamp har vi glädjen att från hösten 2015 kunna saluföra LUMIFY solcellsslingan. Den engelsktillverkade ljusslingan är något av en revolution inom solcell ljusslingor, och kan brösta sig med 100% vattenskydd, enorm batterikapacitet, stor och kraftig solpanel samt energibesparande funktion, som allt tillsammans gör att man effektivt kan använda ljusslingan året runt.

 

4 bra anledningar att investera i en solcellsslinga

Solcellsslingor har på senare tid blivit ett särskilt attraktiv alternativ till vanliga ljusslingor. Nu när LED-glödlampor är så energieffektiva, och kan faktiskt lysa lika starkt och vackert som vanliga glödlampor, är det inte särskilt svårt att sätta sig in i varför det är både lätt, billigt och miljöriktigt att sätta upp en solpanel i änden av slingan, och därmed göra sig själv fullständigt fri från både sladdar, risker för stötar och elräkningar!

Med det låga energiförbruket för LED-glödlampor och den från år till år stigande kvalitet på solpaneler, har det blivit möjligt av använda solcellsslingor även utanför sommarsäsongen i hela Skandinavien. Även på kortare och molniga dagar kan solpanelen få tillräckligt med ström för att förse ljusslingan i tillräckligt många timmar, under förutsättning att solpanelen är välplacerad.

 

1) En fröjd för både öga och plånbok

Politikken (en av Danmarks största dagstidningar) räknade fram för ett par år sedan, att en helt vanlig eldriven ljusslinga tänd hela julen i 8-12 timmar om dagen, snabbt förbrukar mellan 20-80kWh – eller omräknat till danska kronor, någonstans mellan 40kr. och 160kr. under julen, beroende på slingans längd. Då kan man själv räkna fram hur mycket det kan kosta att dekorera hela huset och trädgården! Det kan snabbt bli en dyrare Jul än man har tänkt sig.

 

2) Ett litet slag för miljön

För många svenskar är det en fast tradition att pryda hus och trädgård upp till Jul, men hur rimmar det egentligen med bekymren kring miljön och energiförbruket i dessa "Släck ljuset och spara CO2" - tider?

Danmarks Energitjänst har för ett par år sedan räknat ut att vi bara under december månad har ett merförbruk på 30 ton CO2 för att lysa upp våra trädgårdar och hus. Men de siffrorna är på väg ner, just för att gamla ljusslingor löpande byts ut med LED-slingor. Således förbrukade vi 2010 31% mindre el till julljus än 2008 - trots att vi hade 14% fler ljusslingor (källa: Energistyrelsen).

Så om du inte redan har bytt ut din gamla ljusslinga, då skulle i år kanske vara året då det hände. I samma veva är det kanske värt att överväga att gå hela vägen och byta till en solcell ljusslinga som inte alls drivs av el - förutom det den får från dagsljuset - och därför inte heller belastar elräkningen.

 

3) Faran för brand och elektriska stötar

Det är ingen hemlighet att det har blivit en sport att tillverka så billiga ljusslingor som möjligt (och därmed ofta sämst möjliga), vilket innebär att slingorna inte bara är hopplöst energiförbrukande, utan också ofta går sönder vid minsta stöt, regn eller frost, vilket ytterligare kan innebära extra utgifter mitt i den ekonomiskt krävande Julen, och en hög med miljöfarligt avfall till vår redan hårt belastad klot.

Många av helt billiga eldrivna ljusslingor utgör till och med en betydlig brandfara och risk för elektriska stötar! Det visar en nyligen släppt rapport från EU-kommissionen. Ljusslingorna är farliga av tre orsaker, som alla handlar om sladdar: De är för klena i förhållande till strömstyrkan, vilket kan medföra överhettning och därmed resultera i brand. De är inte ordentligt fastsatta med skruvklämmor, och därmed riskerar användaren elektriska stötar, och slutligen…. Sladdarna är inte alltid riktigt isolerade, vilket också ökar risken för elektriska stötar.

 

4) Glöm besväret och begränsningar med att behöva dra sladdar

Det är relativt lätt när det bara rör sig om huset, men om man har en större trädgård, infart eller träd en bra bit från vägguttaget, då är det inte riktigt längre lika lätt att sätta upp den klassiska ljusslingan. En av de stora fördelarna med solcellsvarianten är naturligtvis att man INTE behöver dra ström från ett vägguttag. D.v.s. du kan problemfritt placera din solcellslinga precis där du vill ha den. Ljusslingan fungerar så länge solpanelen träffas av direkt solljus. 

 

Alternativet: LED-glödlampor… och kanske en solpanel?

Många svenskar har redan upptäckt alla stora fördelar med att använda ljusslingor med LED-glödlampor i stället för vanliga glödlampor. Högkvalitets LED-glödlampor håller inte bara mer än 10 gånger längre tid än vanliga glödlampor, de förbrukar dessutom betydligt mindre ström. Under 90-talet och början av 00-talet var problemet med LED-glödlampor att de lyste svagt och gav ett ”kallt” sken, och många svenskar blev frustrerade, eftersom vi helt plötsligt inte längre kunde köpa gamla vanliga glödlampor i affärerna. Men med den avancerade tekniken inom LED, är det nu möjligt att framställa glödlamporna så att de lyser lika starkt, och samtidigt lika varmt och mjukt som gamla, vanliga glödlampor – och då bara som redan nämnt, med en tiondel av energiförbruket och mycket bättre generell hållbarhet. Det avlägsnar dock inte faran för brand och stötar - det görs till gengäld med en soldriven slinga.

Tekniken bakom solcell ljusslingor är otroligt enkel, och spänningen (V) är så låg att det inte förekommer några brand- eller stötrisker med solcellsslingor. Det är också därför som man kan göra soldrivna leksaker: Tekniken är fullständigt harmlös, och det är bara om barnen sväljer eller tuggar på produkterna som det kan finnas anledning till bekymmer. 

 

 

Guide: köp av solcell ljusslingor

Vad skall jag titta efter när jag skall köpa en solcellsslinga?

En solcellsslinga är en så enkel konstruktion, och som sådan är det också bara några få saker man skall vara observant på - men de gör till gengäld hela skillnaden mellan en bra och en dålig upplevelse.

 

Solpanelens storlek

Detta är utan tvekan en av de viktigaste kvaliteter att titta efter när det gäller en solcellsslinga. Det ger sig naturligtvis av sig självt, att när nu slingan får sin energi från solen, och den använder sig av solpanelen för att fånga solstrålarna med, då är panelen avgörande för hur mycket ström din lysslinga hinner lagra under dagen. Det är kanske inte helt så avgörande på sommaren, när dagarna är långa, nätterna korta och solen står högt. Men om du tänker köpa en solenergidriven ljusslinga för att använda den under Julen, då är det inget snack om saken, och slutsatsen är klar - hitta den ljusslinga som har störst solpanel!

 

Ljusslingans längd

Det förhåller sig ofta så att en ljusslinga som är dubbelt så lång inte har ett batteri och en solpanel som också är dubbelt så stora. Det innebär att kortare versioner ofta klarar sig bäst.

 

Typen av LED-glödlampor

Som vi redan har gått igenom tidigare i artikeln, är LED-glödlampor generellt mycket mindre energikrävande än traditionella glödlampor, men när det så är sagt är inte alla LED-glödlampor framställda lika. Det finns dock ofta ingen information tillgänglig kring denna detalj från tillverkarnas sida, men om det finns, kan det vara värt att göra en jämförelse.

 

Inbyggd energisparfunktion

Detta kan vara en stor fördel under allra mörkaste tider i vinterhalvåret. Endast få ljusslingor är försedda med denna funktion – d.v.s. möjligheten att ställa in ljusstyrkan på minst två nivåer för att därmed spara på strömmen när det inte är så mycket sol, och skruva upp för fullt på sommaren.

 

Möjlighet att fungera via USB

Detta är en mycket praktisk funktion eftersom den gör det möjligt att använda din ljusslinga såväl inomhus som utomhus. Det är inte en självklarhet att en ljusslinga som i många fall är designad primärt för utomhusbruk, har denna möjlighet för laddning, men en del av de lite ”smartare” typer har. Så om du vill kunna ha möjligheten att flytta din slinga inomhus, är detta en funktion du skall komma ihåg att titta efter - det kräver bara att du hittar en USB-kontakt för anslutning.

 

Inställningsmöjligheter

Titta också efter vilka möjligheter det finns för att få slingan att lysa på olika sätt. Vissa ljusslingor har upp till 8 olika sätt att lysa på.

 

Slutsats

Man får i hög grad det man betalar för, men det är självklart också värt att bestämma sig för vad ljusslingan skall användas till, och inte minst när.

 

Få ut det mesta ur din ljusslinga

Det är helt avgörande för en solcell ljusslingas prestation hur dess solpanel placeras – d.v.s. i så mycket sol som det över huvud taget är möjligt, och pekande i rätt riktning och vinkel. Då man inte nödvändigtvis kan eller vill ha solpanelen på samma ställe som själva ljusslingan, lägg därför märke till hur lång sladden är mellan solpanelen och resten av ljusslingan.

 

 

Lumify - revolution inom solcellsslingor

Hos oss på SolarCamp har vi länge letat efter en solcellsslinga som på allvar kunde leva upp till våra höga förväntningar. Och 2015 lyckades vi äntligen lägga vantarna på LUMIFY. 

LUMIFY är inget mindre än en revolution inom solcell ljusslingor. Den engelsktillverkade ljusslingan släpptes först på marknaden i september 2015, och vi är riktigt stolta över att kunna vara de första att presentera den först i Danmark och därefter i resten av Skandinavien. Ljusslingan är tredje generationen av den hyllade SILVERLIGHT-serien – särskilt designad för att kunna fungera året runt i de kalla och ombytliga nordiska väder- och ljusförhållanden.

 

Innovativ, vattentät design

Vatten och fukt är huvudorsaken till att många ljusslingor går åt i det nyckfulla nordiska vädret. Med Lumify solcell ljusslinga är detta inte längre något problem. Ljusslingans cylinderformade behållare är 100% vatten- och fukttät och såväl batteriet, knapparna och USB-ingången är totalt förseglade, och kan därmed stå emot allt från spöregn till snö.

 

Elegant och kraftig solpanel

Lumifys solpanel är endast 8mm. tjock och använder sig av ultra-klart härdat glas för att skydda solcellen, vilket gör att den kan hålla hög effektivitet under många år. En av huvudorsakerna till att solcellsbelysning av sämre kvalitet börjar fungera sämre med tiden är att solpanelens glas blir oklart, och därmed kan solpanelen inte längre fungera optimalt. Dessutom är Lumifys solpanel optimerad för att kunna stå emot frost, vilket innebär att glaset blir klart av frost snabbare på vinterdagars morgnar, så att solpanelen kan hinna lagra så mycket solljus som möjligt.

Lumifys solpanel kan monteras både på lodräta ytor (monteringsskruvar medföljer), eller på medföljande spjut. Den kan vridas både upp och ner, samt åt båda sidor, så att man lätt kan uppnå en optimal vinkel på solen.

 

Stort lithium-ion batteri

Där i stort sett alla vanliga solcellsslingor har små batterier, som oftast räcker till en natts förbruk av ström, använder sig Lumify av ett enkelt jättestort 18650 Lithium-Ion batteri (medföljer), och som kan innehålla tillräckligt med ström för att hålla ljusslingan i gång i upp till 5 nätter utan att tillföra ström (10 nätter när energibesparande funktionen är på)! Detta medför att ljusslinga inte är beroende av solrikt väder varendaste dag för att kunna lysa.

 

Energibesparande funktion

Som en av första solcell ljusslingor på marknaden, kan Lumify användas effektivt även under vintermånaderna eller på ställen där det inte finns perfekt tillgång till solens ljus. Lumifys avancerade Energibesparande Funktion minskar slingans ljusstyrka en aning, och halverar därmed strömförbruket, så att ljusslingan kan lysa i många timmar, även om den får ganska lite ström.


USB laddning

Lumify kan också enkelt och snabbt laddas med hjälp av USB (t.ex. mobilladdare eller bärbar/stationär dator). Batteriet kan avlägsnas från ljusslingan och solpanelen, tas inomhus och laddas från USB på ca 4 timmar, varefter du är garanterad fullt ljus nästkommande 5 nätter (10 nätter när energibesparande funktionen är på), oavsett hur dåligt och molnigt vädret annars kan tänkas vara.

 

Utomhus och Inomhus

Lumify är speciellt designad och framställd för att kunna fungera utomhus. Men detta innebär inte att du inte kan använda ljusslingan inomhus också! Ta ut batteriet och anslut cylindern till ett vägguttag via USB-laddare (t.ex. mobilladdare), och så har du en helt vanlig inomhus ljusslinga.

 

Åtta Olika Ljusinställningar

Lumify ha 8 olika ljusinställningar, inkluderande skiftande och blinkande ljus, såväl som normalt fast ljus, där alla glödlampor lyser hela tiden. Lumify kommer själv ihåg senaste inställningen du har angivit från natt till natt.

 

Helautomatisk

Lumify Ljusslinga är helautomatisk. När du väl har satt upp den, och har valt hur du vill att ljusslingan skall lysa, behöver du inte göra något mer. Lumify laddas med hjälp av solen på dagen, och börjar automatiskt lysa vid solnedgång. Den är försedd med on/off knapp på cylindern, så att man manuellt kan släcka ljusslingan. Batteriet laddas löpande när solpanelen kommer i ljus, oavsett om ljusslingan är på ”on” eller “off”.

 

Snabb uppsättning och nedtagning – slipp besväret med sladdar och batterier.

De Silverlight solcellsslingor vi saluför här på SolarCamp, är mycket enkla att sätta upp och ta ner. Man placerar solpanelen på en solrik plats, där solens ljusstrålar kan träffa solpanelen i flest möjliga timmar om dagen. Den monteras som oftast med hjälp av medföljande skruvar. Därifrån är det ca 1m. sladd utan glödlampor innan själva ljusslingan börjar, och det är därför möjligt att ha solpanelen monterad på en bjälke över taket, medan själva slingan kan sitta under taket. Dessutom kan våra solcellsslingor lätt plockas ner utan att behöva demontera den fastskruvade foten på solpanelen.

 

Inget underhåll – lång hållbarhet!

Silverlight Solcell ljusslingor är i regel mycket robusta och kan stå emot såväl stormar, våldsamt regn, frost eller värmeböljor. Dessutom kräver de i stort sett inget underhåll… man kan torka av solpanelens yta då och då, för att försäkra sig om att solcellen går för fullt, men därutöver är solcellsslingor fullständigt självgående.

 

Ta en titt även på vårt spännande urval av solcellslampor, solcellsladdare, solcellsdrivna fontänor.