Solcellslampor

Se vårt stora urval av vackra och praktiska solcellslampor och annan dekorativ utomhusbelysning med solceller. Här på SolarCamp kan vi erbjuda några av Europas allra bästa solcellslampor; känd och kritikerrosad design - anpassad för nordisk väderlek och till att lysa vackert til långt in på kvällen. Solcellslamporna är producerade av marknadens bästa komponenter i rostfritt stål av hög kvalitet och flera av lamporna kan till och med lysa stabilt året runt - även när dagarna blir kortare och solskenstimmarna färre. 
Visa mer Visa mindre
per sida

120 vara

Sätt fallande sortering
per sida

Solcellslampor som ett alternativ till vanlig utomhusbelysning

 

Solcellslampor har ett rykte om att vara billig prydnad till trädgården, som huvudsakligen fungerar på sommaren, har ett kallt och tråkigt ljus och som vanligtvis inte håller särskilt länge. Vi på SolarCamp går emot denna trend, då vi kan presentera ett urval av solcellslampor och annan solcellsbelysning som faktiskt har en del av de samma funktioner som brukar ses på normal utomhusbelysning. På detta vis skonar vi både miljön och slipper tråkiga besvär med att dra ledningar eller byta batterier. 

Här kan du se exempel på vad kvalitetslampor från kan bjuda på: 

 

  • Solcellslampor som lyser starkt nog för att skapa en säker framkomst i trädgården, på stigar och gångar
  • Solcellslampor som är tillverkade för att kunna monteras och anläggas i stenplattor, terrasser och på balkonger
  • Solcellslampor med rörelsevakt/sensorlampor, som året runt kan skapa säker framkomst på de mörka sidorna omkring huset
  • Dekorativa lampor till väggar och murar
  • Solcellslösningar för belysning i uthus och verkstäder
  • Aurora/Aurora PRO solcellsljusslingor, som kan fungera året runt och framförallt användas som julbelysning

 

Vackra ljusnyanser och starkt ljus

Våra lampor har kraftfull ljusstyrka jämfört med vanliga och ”billigare” solcellslampor. Detta bidrar till att solcellslamporna kan ta över vissa av de funktioner som vanlig utomhusbelysning med elsladdar har. Det kalla dämpade ljuset som solcellslampor är beryktade för, är på våra lampor ersatta med olika nyanser av diffust och mjukt ljus - precis som det brukar vara på vanliga utomhuslampor. Vi har ett brett urval av nyanser och vårt sortiment innehåller även solcellslampor med varmt/gyllene vitt ljus.

 

Kvalitet och hållbarhet

Våra kritikerrosade och hyllade solcellslampor är kända för sin höga kvalitet och hållbarhet. De är framställda av absolut bästa kvalitet av rostfrtt stål och är säkrade mot både regn och fukt. Lampornas solpaneler har de mest effektiva på marknaden och deras LED-ljus är av högsta kvalitet, vilket gör att glödlamporna kan lysa i upp till 10 år innan de skall bytas ut. Batterierna är också av högsta kvalitet och har vanligtvis en livslängd på upp till fem år.

 

Fullt ljus vår och höst - bra ljustider ända in i vintermånaderna

Vi har ett brett urval av solcellsdriven belysning. Gemensamt för alla dessa är att de är avsedda att användas året runt och kan klara sig riktigt bra på få soltimmar. Alla lampor och ljusslingor av märket SolarCenter fungerar perfekt från mars till oktober, om det inte är totalt molnigt väder. Flertalet av våra lampor och ljusslingor är specifikt designade för att kunna lysa också under vintern - här kan nämnas kvalitetsprodukter som Helios,  Henley och Kodiak och våra kända ljusslingor, Aurora. Alla våra sensorlampor är dessutom perfekta för vinteranvänding, eftersom de inte lyser hela natten och därför inte kräver så mycket laddning från solpanelen under dagen.

Strömsparande funktion

När vi kommer in i de allra mörkaste vintermånaderna, när solen knappt hinner titta fram under några få timmar om dagen, kan det vara svårt även för solpaneler av absolut högsta kvalitet att generera tillräckligt med ström. Därför är flera av solcellslamporna från SolarCentre-serien försedda med strömsparfunktion, där lampan lyser en aning svagare och istället bara förbrukar hälften så mycket ström. Solcellslamporna lyser dock vanligtvis mer än tillräckligt på strömsparfunktionen och flera kunder väljer faktiskt att använda sig av strömsparläget året runt på lampor som Henley, som annars nästan kan lysa för starkt med deras normala ljusstyrka. Strömsparfunktionen kan med fördel också användas till solcellslampor som står på sidor av huset, var de blir ståendes i skugga under delar av dagen.

 

Fördelar med solcellslampor jämfört med vanlig utomhusbelysning

Den främsta och största fördelen med att välja solcellslampor före konventionell belysning, är för det första att det inte behöver dras några som helst kablar. Det sparar både en massa arbete och tid och är dessutom betydligt billigare samt mycket lättare att ändra och flytta runt. I vissa fall skulle det nästan inte ens vara att överväga att sätta upp vanlig belysning, eftersom det är allt för krångligt där var det helt enkelt är för långt till en strömkälla - exempelvis ett uthus, en stig eller kanske ett hönshus. Här skulle det vara mycket enklare fixat med en lampa som drivs av solceller.

En annan stor fördel med solcellslampor och andra typer av solcellsbelysning är, att om den direkt ska ersätta vanlig utomhusbelysning så sparar du både kronor och ören på elräkningen samtidigt som du gör en god gärning för miljön. Bägge fördelar kan vara svårt att sätta exakta siffror på, eftersom det också i mycket hög grad beror på de vanliga alternativen som är försedda med el-kablar. Men det är ingen tvekan om att större projekt som involverar många lampor snabbt kan kosta mycket pengar - för att inte tala om den ökade belastningen på vår kära moder Jord, genom det ökade el-förbruket. Så om du ser en möjlighet att byta till grön energi och solcellslampor, gör du oss alla en tjänst genom att välja solcellsbelysning.

 

Typer av solcellslampa - med eller utan sensor?

Den mest avgörande frågan är här, om det önskas permanent belysning eller endast ljus när någon går förbi eller kommer i närheten av lampan - det vill säga solcellslampa med rörelsesensor.

Vi saluför bägge dessa typer av lampor, men de lampor som endast lyser när det är rörelse/någon går förbi, har en klar fördel och det är att de kan fungera optimalt på mycket lite solsken. Flertalet av våra sensorlampor kan  fungera utmärkt på mindre än en timmes laddning från solen på dagen, vilket gör att de är mer lämpade att använda i delar av trädgården eller infarten som får bara små mängder sol. Eftersom sensorlampor sällan tänds,  är de även utrustade med något mer kraft jämfört vanliga solpaneler - de kan helt enkelt lysa mycket starkt när de väl ska lysa. Vår erfarenhet är att några av de lampor som klarar sig allra bäst är floodlights, alltså strålkastare för att belysa exempelvis en infart eller huvudingång när något rör sig.

Solcellslampor som lyser konstant efter att det blivit mörkt ute, är normalt mer till orienteringsljus och dekoration än till att  "lysa upp" områden. Våra solcellslampor av professionell kvalitet lyser rätt starkt med ett klart vitt ljus, perfekt till att orientera sig efter. De är designade till att kunna lysa lång tid – även på vintern, då de flesta vanliga solcellslampor annars faller ut. 

 

Fungerar solcellslampor på vintern?

För sensorlampor, (som lyser när det är rörelse i närheten), är svaret otvetydigt ett stort JA, oavsett väder, dålig placering av lampan eller vinkeln på solens strålar. Solcellslampor som lyser permanent många timmar i sträck, har det naturligtvis svårare än sensorlampor, i synnerhet på vintern, men om det istället väljs en lampa av god kvalitet, kan det faktiskt fås både ett ganska starkt ljus och fler än fem ljustimmar, även på vintern.

Våra produkter inom solcellsbelysning, som är designade för att lysa konstant, är alla utrustade med strömsparfunktion, vilket innebär att det är möjligt att skruva ner ljusets styrka en aning under vintern och därmed fördubbla lystiden. Detta, kombinerat med solpaneler av hög kvalitet, bra batterier och energieffektiva LED-lampor, gör det möjligt för våra lampor - i motsats till våra konkurrenters - att prestera tillfredsställande också under vintern.

På nuvarande teknologiska stadie, kan en kombination av korta dagar, långvarigt regn och dimma samt dålig placering av lampor dock orsaka att även de bästa lampor klarar sig mindre bra under vissa perioder. Men om det annars är normalt växlande vinterväder och lampan är placerad i direkt solljus under de viktiga timmarna mellan kl. 10:00 och 15:00, och strömsparfunktionen används, så kan solcellslampan ge mycket stor glädje under vintern. Våra Kodiak-lampor är utrustade med en solpanel i dubbel storlek som kan fällas ut på vintern, vilket gör lampan till en av de starkaste reguljära solcellslamporna på marknaden.

 

Utveckling av professionella solcellslampor

I 2019 sjösatte vi ett storstilat projekt, där vi i samarbete med tekniker och ingenjörer försöker utveckla professionella solcellslampor, som kan fungera året runt i Sverige. Målet är att skapa en lampa som t.ex. verksamheter eller kommuner skulle kunna använda till gångstigar i parker och andra områden, där det ännu inte är lagt el-kablar. 

Det är komplicerat att skapa en solcellslampa som kan lysa stabilt året runt i Sverige, eftersom våra vintrar bjuder på korta dagar och ofta ganska moligt väder. Alla komponenter i solcellslampan ska därför vara "top-tunede" till att ge dess maximala på så lite laddning som möjligt. Utöver detta ska lampan ha en sensor eller timer-funktion, så den inte använder för mycket ström under hela den långa decembernatten. 

Dessutom ska solcellslampor till professionell användning ha extremt god hållbarhet och en förväntad levnadstid på omkring 10 år, vilket kräver marknadens bästa komponenter. Lamporna ska dessutom vara relativt säkrade för stöld och vandalisering, på samma linje som annan utomhusbelysning. 

Vår prototyp HELIOS PRO gick redan i 2020 till försäljning och PHOENIX, som efter tester med prototyper hos både verksamheter och privata, finns nu också i webbshoppen sedan årsskiftet 2020/2021. Både HELIOS och PHOENIX är fullständigt autonoma lampor.