Solcellsslingor

Solcellsdrivna ljusslingor finns i flera olika längder och färger - alla i toppkvalitet, designade till att lysa vackert året runt på GRÖN ENERGI direkt från solen. En solcellsslinga är självförsörjande med ström från solpanelen och kan därför snabbt och enkelt sättas upp precis var du vill ha den - utan behov för el-kablar.

Våra solcellsslingor LUMIFY och AURORA PRO är de första solcellsdrivna ljusslingorna på den svenska marknaden, som kan lysa vackert och stabilt under vintern i Sverige och som därför blivit ett populärt tillägg till juldekorationerna. 

Visa mer Visa mindre
per sida

44 vara

Sätt fallande sortering
per sida

En guide till dig som överväger att byta till solcellsdrivna ljusslingor

Ljusslingor är mycket populära i Sverige och det finns det goda skäl till - Ljusslingor kan köpas i allsköns sorter, längder, ljusstyrkor och färger, varför det är enkelt att uppnå ett mycket stämningsfullt, imponerande och vackert resultat till en begränsad kostnad. Ljusslingor är självklart särskilt populära i juletid, där de pryder många husfasader och julgranar, men de används nu också ofta om sommaren och då till exempelvis till trädgårdsfester och bröllp. Många låter också deras ljusslingor vara uppsatta på permanent basis, under förutsättning att ljusslingan har tillräcklig kvalitet för att klara det svenska vädret samt att den har en färg och design som passar året runt. 

Här på SolarCamp har vi sedan hösten 2015, glädjen att kunna sälja LUMIFY solcellsslingan. Denna engelsktillverkade ljusslinga är något av en revolution inom solcellsslingor och kan brösta sig med 100% vattenskydd, enorm batterikapacitet, stor och kraftig solpanel och energisparfunktion, som sammanlagt gör att ljusslingan kan användas effektivt året runt.

 

4 goda skäl till att investera i en solcellsslinga

Solcellsslingor har kommit att bli ett mycket attraktivt alternativ till de vanliga ljusslingorna. Nu när LED-lamporna är så energieffektiva och faktiskt också kan lysa lika starkt och vackert som vanliga glödlampor, är det inte svårt att förstå varför det är både enkelt, billigt och miljöriktigt att sätta upp en solpanel i änden på ljusslingan och därmed göra sig själv helt fri från både sladdar, risk för att få stötar och el-räkningar!

Med det låga energiförbruket för LED-lampor och den för vart år stigande kvaliteten på solpaneler, har det blivit möjligt att använda solcellsslingor också utanför sommarsäsongen i Sverige. Även på kortare och molniga dagar kan solpanelet skörda tillräckligt med ström för att förse ljusslingan i tillräckligt många timmar, under förutsättning att solpanelen är bra placerad.

 

1) En fröjd, både för ögat och plånboken

En av Danmarks största dagstidningar - Politiken - räknade för ett par år sedan ut att en helt vanlig el-driven ljusslinga, som är tänd hela julen i 8 - 12 timmar per dag, snabbt förbrukar mellan 20 - 80kWh – eller omräknat till svenska kronor, någonstans mellan 55 och 220 kr. under julen, beroende på slingans längd. Då är det lätt att själv räkna ut hur mycket det kan kosta att dekorera hela huset och trädgården! Det kan snabbt göra julen till en dyrare affär än du räknat med.

 

2) Ett litet slag för miljön

För många svenskar är det en fast tradition att julpynta hus och trädgård, men hur rimmar det egentligen med bekymringarna om miljön och el-förbruket i dessa "Släck ljuset och spara CO2"-tider?

Danmarks Energitjänst räknade för ett par år sedan ut, att vi bara under december månad har ett merförbruk på 30 ton CO2 för att lysa upp våra trädgårdar och hus. Dessa siffror är nu på väg ner, just för att gamla ljusslingor löpande byts ut med LED-slingor. Således förbrukade vi 31% mindre el till julljus under 2010 än under 2008 - trots att vi hade 14% fler ljusslingor (källa: Energistyrelsen, Danmark).

Så om du inte redan har bytt ut din gamla ljusslinga, skulle kanske detta år vara det år då det sker? I samma veva är det kanske värt att överväga att gå hela vägen och byta till en solcellsslinga som inte alls drivs av el, annat än det den får från dagsljuset och därför inte kommer att belasta el-räkningen.

 

3) Faran för brand och elektriska stötar

Det är ju inte någon hemlighet att det har blivit till en tävling att tillverka så billiga ljusslingor som möjligt ,(och därmed ofta sämst möjliga), vilket innebär att ljusslingorna inte enbart är hopplöst energislukande utan också lätt går sönder vid minsta knuff, regn eller frost, vilket ytterligare kan innebära extra utgifter mitt i den ekonomiskt krävande julen liksom en hög med miljöfarligt avfall till vårt redan hårt belastad jordklot.

Åndå utgör många av de billigaste och el-drivna ljusslingorna en betydlig brandfara och risk för elektriska stötar!  Det visar en rapport som nyligen släpptes från EU-kommissionen. Ljusslingorna är farliga av tre orsaker, som alla handlar om kablar:

  • De är för klena i förhållande till strömstyrkan, vilket kan medföra överhettning och därmed resultera i brand.
  • De är inte ordentligt satt fast med skruvklämmor och därmed riskerar användaren elektriska stötar.

  • ...och till sist, är kablarna inte alltid riktigt isolerade, vilket också ökar risken för elektriska stötar.

 

 

4) Glöm besväret och begränsningarna med att behöva dra kablar

Det är rätt enkelt när det bara rör sig om huset, men om det gäller en större trädgård, infart eller träd en bra bit bort från vägguttaget så är det inte längre lika enkelt att sätta upp den klassiska ljusslingan. En av de stora fördelarna med solcellsvarianten är naturligtvis att det inte behöver dras ström från ett vägguttag. Det vill säga att du kan problemfritt placera din solcellslinga precis där du vill ha den. Så länge solpanelen träffas av direkt solljus under dagen, kommer ljusslingan att fungera.

 

Alternativet: LED-lampor… och kanske en solpanel?

Många svenskar har redan upptäckt alla stora fördelar med att använda ljusslingor med LED-lampor istället för vanliga glödlampor. LED-lampor av hög kvalitet håller inte bara mer än tio gånger längre tid än vanliga glödlampor, de förbrukar också betydligt mindre med ström. Under 90-talet och början av 00-talet var problemet med LED-lampor att de lyste svagt och gav ett ”kallt” sken och gjorde många människor frustrerade, eftersom vi helt plötsligt inte längre kunde köpa de gamla vanliga glödlamporna i affären. Men med den avancerade tekniken inom LED, är det nu möjligt att framställa lampor så att de lyser lika starkt och samtidigt lika varmt och mjukt som gamla glödlampor – och då som sagt bara med en tiondel av energiförbruket och mycket bättre generell hållbarhet. Det avlägsnar dock inte faran för brand och stötar - men det gör till gengäld en solcellsdriven slinga.

Tekniken bakom solcellsslingor är otroligt enkel och spänningen (V) är så låg att det inte förekommer några brand- eller stötrisker med solcellsljusslingor. Det är också därför det är möjligt att tillverka soldrivna leksaker: Tekniken är fullständigt harmlös och det är bara om barnen sväljer eller tuggar på produkterna som det kan finnas anledning till oro. 

 

Guiden: Köp av solcellsdrivna ljusslingor

Vad ska jag titta efter när jag ska köpa en solcellsslinga?

En solcellsdriven ljusslinga är egentligen en enkel konstruktion och av den orsaken är det också bara några få saker att vara observant på - men dessa saker gör till gengäld hela skillnaden mellan en bra och en dålig upplevelse.

 

Solpanelens storlek

Detta är utan tvekan en av de viktigaste kvaliteterna att titta efter när det gäller en solcellsslinga. Det säger sig naturligtvis självt, då ljusslingan får sin energi från solen som använder sig av solpanelen för att fånga solstrålarna, att det är panelen som är avgörande för hur mycket ström din ljusslinga hinner lagra under dagen.  Det är kanske inte helt så avgörande på sommaren, när dagarna är långa, nätterna korta och solen står högt. Men om du tänker köpa en solenergidriven ljusslinga för att använda den under julen, då är det inget snack om saken och slutsatsen är klar: Hitta den ljusslinga som har störst solpanel!

 

Solcellsslingans längd

Ofta förhåller det sig så, att en ljusslinga som är dubbelt så lång inte har ett batteri och en solpanel som också är dubbelt så stora. Det innebär att de kortare versionerna ofta klarar sig bäst. 

 

Typen av LED-lampa

Som vi redan har gått igenom tidigare i artikeln, är LED-lamporna generellt mycket mindre energikrävande än de traditionella glödlamporna, men när det är sagt är inte alla LED-lampor likadant framställda. Från tillverkarens sida finns det dock sällan någon information tillgänglig omkring denna detalj, men om det finns kan det vara värt att göra en jämförelse.

 

Inbyggd energisparfunktion

En inbyggd energisparfunktion kan vara en stor fördel under de allra mörkaste perioderna på året. Endast få ljusslingor är försedda med denna funktion –  det vill säga, möjligheten att ställa in ljusstyrkan på minst två olika nivåer när det inte är så mycket sol och istället skruva fullt upp på sommaren.

 

Möjlighet att fungera via USB

Detta är en praktisk funktion som gör det möjligt att använda ljusslingan både inom- som utomhus. Det är inte en självklarhet att en ljusslinga, som i många tillfällen i första hand är designad till utomhusanvändning, har denna möjlighet till USB-laddning, men de hittas på några av de lite smartare modellerna. Så om du önskar möjligheten att använda ljusslingan inomhus, är detta en funktion du ska komma ihåg att titta efter - den kräver endast att du har ett USB-uttag att ansluta den till. 

 

Inställningsmöjligheter

Titta också efter vilka möjligheter det finns för att få ljusslingan att lysa på olika sätt. Vissa ljusslingor har upp till åtta olika sätt att lysa på.

 

Slutsats

Du får i hög grad det du betalar för, men det är självklart också värt att bestämma sig för vad ljusslingan ska användas till och inte minst när den ska användas.

 

Få ut det mesta ur din ljusslinga

Hur bra en solcellsslinga presterar är helt avgörande av hur solpanelen placeras - det vill säga i så mycket sol som det över huvud taget är möjligt och pekande i rätt riktning och vinkel. Då det inte nödvändigtvis är möjligt, eller önskat, att ha solpanelen på samma plats som själva ljusslingan, är det viktigt att lägga märke till hur lång sladden är mellan solpanel och resten av ljusslingan. 

 

Lumify - revolution inom solcellsslingor

Här på SolarCamp hade vi länge letat efter en solcellsslinga som på allvar kunde leva upp till våra höga förväntningar och 2015 lyckades vi äntligen lägga vantarna på LUMIFY. 

LUMIFY är inget mindre än en revolution inom solcell ljusslingor. Den engelsktillverkade ljusslingan släpptes först på marknaden i september 2015 och vi är riktigt stolta över att kunna vara de första att presentera den först i Danmark och därefter i resten av Skandinavien. Ljusslingan är utvecklad och framtagen av den erkända engelska firman  , och är specifikt designad till att fungera året runt i nordiska väder- och ljusförhållanden. 

 

Innovativ, vattentät design

Vatten och fukt är huvudorsaken till att många ljusslingor går åt i det nyckfulla svenska vädret. Med Lumify solcellsslinga är detta inte längre något problem. Ljusslingans cylinderformade behållare är 100% vatten- och fukttät och såväl batteri, knappar och USB-ingång är totalt förseglade och kan därmed stå emot allt från spöregn till snö.

 

Elegant och kraftig solpanel

Lumifys solpanel är endast 8 mm. tjock och använder sig av ultraklart härdat glas för att skydda solcellen, vilket gör att den kan hålla hög effektivitet under många år. En av huvudorsakerna till att solcellsbelysning av sämre kvalitet börjar fungera mindre bra med tiden är att solpanelens glas blir oklart och därmed kan solpanelen inte längre fungera optimalt. Dessutom är Lumifys solpanel optimerad för att kunna stå emot frost, vilket innebär att glaset på vintermornarna snabbare blir klart från frost så att solpanelen kan hinna lagra så mycket solljus som möjligt.

Lumifys solpanel kan monteras både på lodräta ytor (monteringsskruvar medföljer), eller på medföljande monteringsspett. Den kan vridas både upp och ner och åt sidorna, så att det är lätt att uppnå en optimal vinkel mot solen.

 

Stort lithiumjon batteri

Där var i stort sett alla normala ljusslingor har små batterier som passar till en natts energiförbruk, använder Lumify ett enda stort inbyggt 18650 Lithiumjon batteri, som kan innehålla tillräckligt med ström för att hålla igång ljusslingan i upp till fem nätter utan tillförsel av ström, (10 nätter, på energisparinställning). Detta gör att ljusslingan inte är beroende av soligt väder var endaste dag för att kunna lysa.

 

Energisparfunktion

Som en av första solcellsslingorna någonsin, kan Lumify också användas effektivt under vintermånaderna eller på platser där det inte är perfekt tillgång till solljus. Lumifys avancerade energisparfunktion reducerar ljusstyrkan en aning och halverar därmed energiförbruket, så att ljusslingan kan lysa i många timmar även om det bara tillförs lite ström. 


USB laddning

Lumify kan också enkelt och snabbt laddas med hjälp av USB,  (t.ex. mobilladdare eller laddare till bärbar dator). Batteriet kan kopplas bort från ljusslingan och solpanelen och tas inomhus för att laddas via USB i cirka fyra timmar, varefter du garanteras fullt ljus kommande fem nätter, (10 nätter på energisparinställning), oavsett hur eländigt och molnigt vädret än må vara. 

 

Utomhus och inomhus

Lumify är speciellt designad och framställd för att kunna fungera utomhus. Men detta innebär inte att du inte också kan använda ljusslingan inomhus! Ta ut batteriet och anslut cylindern till ett vägguttag via USB-laddare, (t.ex. mobilladdare), och så har du en helt vanlig inomhus ljusslinga.

 

Åtta olika ljusinställningar

Lumify har 8 olika ljusinställningar som inkluderar allt från skiftande blinkande ljus till normalt stabilt ljus, där alla lamporna lyser hela tiden. Lumify minns från natt till natt, den inställning du valt senast.

 

Helautomatisk

Lumify-ljusslingan är helautomatisk. När du väl har satt upp den och valt hur du vill att ljusslingan ska lysa, behöver du inte göra något mer. Lumify laddas från solen på dagen och börjar automatiskt lysa vid solnedgång. Det sitter en På/Av-knapp på cylindern, så att ljusslingan kan släckas manuellt. Batteriet ladas löpande när det kommer ljus på solpanelen - oavsett om ljusslingan är satt till "On"- eller "Off"-läge.

 

Snabb att sätta upp och ta ned - slipp besväret med sladdar och batterier

Våra solcellsslingor här på SolarCamp är mycket enkla att sätta upp och ta ned. Du placerar solpanelen på en solig plats, där solens strålar träffar solpanelen flest möjliga timmar under dagen. Solpanelen monteras oftast med medföljande skruvar. Från solpanelen är det cirka 1 meter lång sladd utan lampor fram till början på själva ljusslingan, varför det är möjligt att ha solpanelen monterad på en takbjälke samtidigt som ljusslingan sitter under taket. Dessutom kan våra solcellsslingor enkelt tas ned utan att du behöver avmontera den fastskruvade foten på solpanelen.

 

Inget underhåll – lång hållbarhet!

Lumify solcellsslingor är i regel mycket robusta och kan klara att stå emot både storm, våldsamt regn, frost eller värmeböljor. Dessutom krävs det inget underhåll... du kan torka av solpanelen lite då och då för att säkra att solcellen kör på full kraft, men utöver detta är solcellsslingor fullständigt självgående.

 

 

FAQ

 

Vem är SolarCamp?

SolarCamp är en dansk/svensk verksamhet som är specialiserad inom solcellsteknologi. Vi erbjuder några av marknadens mest innovativa solcellsprodukter av hög kvalitet.

 

Vilka betalningsmöjligheter finns?

Du kan betala med betalningskort, Klarna eller PayPal.

 

Hur lång är leveranstiden?

2 - 4 vardagars leveranstid

 

Vad kostar frakten?

Gratis frakt vid köp från 999 SEK, i övrigt från 59 SEK.

 

Hur ser era kundomdömen ut?

4,8/5 på Trustpilot. Vi svarar snabbt på kundkontakter och löser frågor och problem effektivt och vänligt. Länken till våra Trustpilot omdömen hittar du överst på sidan.

 

Ta en titt även på vårt spännande urval av solcellslampor, solcellsladdare, solcellsdrivna fontänor.