Solcellsljusslingor

Solcellsljusslingor i flera olika längder och färger - alla i toppkvalitet, designade till att lysa vackert året runt på GRÖN ENERGI direkt från solen. Solcellsljusslingan är självförsörjande med ström från solcellen och kan därför snabbt och enkelt sättas upp just precis där vart du önskar att ha den - utan behov för att dra ledningar. 

 

Våra solcellsljusslingor LUMIFY och AURORA PRO är de första solcellsljusslingorna på den svenska marknaden, som kan lysa vackert och stabilt under vintern i Sverige och som därför har blivit ett populärt tillägg till juldekorationerna. 

35 artiklar
9%
- 9%
Forsalg SE
Specialpris 499,00 SEK
Ordinarie pris 549,00 SEK
27%
- 27%
Solcelle lyskæde med pærer
Specialpris 399,00 SEK
Ordinarie pris 549,00 SEK
25%
- 25%
Solcellelyskæde med pærer
Specialpris 599,00 SEK
Ordinarie pris 799,00 SEK
30%
- 30%
Förbeställning
Aurora PRO Estelle solcelle lyskæde (40 pærer)
Specialpris 559,30 SEK
Ordinarie pris 799,00 SEK
20%
- 20%
Förbeställning
Aurora solcelle lyskæde med kuglelys (50 LED, hvid)
Specialpris 279,00 SEK
Ordinarie pris 349,00 SEK
20%
- 20%
Forsalg SE
Specialpris 599,00 SEK
Ordinarie pris 749,00 SEK
17%
- 17%
Forsalg SE
Specialpris 499,00 SEK
Ordinarie pris 599,00 SEK
20%
- 20%
Förbeställning
Aurora PRO solcelle lyskæde
Specialpris 799,00 SEK
Ordinarie pris 999,00 SEK
30%
- 30%
Förbeställning
AuroraPROsolcellsdrivenljusslingamedistappar100LEDvit-20
Specialpris 454,00 SEK
Ordinarie pris 649,00 SEK
20%
- 20%
Förbeställning
Aurora PRO solcelle lyskæde (100 LED, hvid)
Specialpris 439,00 SEK
Ordinarie pris 549,00 SEK
20%
- 20%
Förbeställning
Aurora solcelle lyskæde (50 LED, flerfarvet)
Specialpris 279,00 SEK
Ordinarie pris 349,00 SEK
20%
- 20%
Förbeställning
Aurora PRO solcelle lyskæde (100 LED, flerfarvet)
Specialpris 439,00 SEK
Ordinarie pris 549,00 SEK
20%
- 20%
Förbeställning
Kobber Lanterner ELAN
Specialpris 319,00 SEK
Ordinarie pris 399,00 SEK
50%
- 50%
lyskæde med istapper
Specialpris 199,00 SEK
Ordinarie pris 399,00 SEK
20%
- 20%
Förbeställning
Aurora PRO solcelle lyskæde med dråber (100 LED, varm hvid)
Specialpris 479,00 SEK
Ordinarie pris 599,00 SEK
35 artiklar

 

 

En guide till dig som överväger att byta till en solcellsljusslinga

Ljusslingor är mycket populära i Sverige och det finns det en god grund till - Ljusslingor kan köpas i alla möjliga typer, längder, ljusstyrkor och färger och gör det därför väldigt enkelt att uppnå ett stämningsfullt, imponerande och snyggt resultat till en ganska begränsad kostnad. Ljusslingor är naturligtvis särskilt populära i juletid, då de pryder både husfasader och julgranar, men används nu mer och mer också på sommaren - t.ex. till trädgårdsfester och bröllop. Många låter också sina ljusslingor vara uppsatta på permanent basis, under förutsättning att ljusslingan har tillräcklig kvalitet för att kunna klara det kalla och fuktiga vintervädret samt för att de har en färg och design som passar året runt. 

Hos oss på SolarCamp har vi, sedan hösten 2015, glädjen att kunna sälja LUMIFY solcellsslingan. Den engelsktillverkade ljusslingan är något av en revolution inom solcellsljusslingor och kan brösta sig med 100% vattenskydd, enorm batterikapacitet, stor och kraftig solpanel och strömsparfunktion, som sammanlagt gör att ljusslingan effektivt kan använda året runt.

 

4 goda skäl till att investera i en solcellsslinga

Solcellsljusslingor har på senare tid blivit ett mycket attraktivt alternativ till vanliga ljusslingor. Nu när LED-lamporna är så energieffektiva och faktiskt kan lysa lika starkt och vackert som vanliga glödlampor, är det inte särskilt svårt att sätta sig in i varför det är både lätt, billigt och miljöriktigt att sätta upp en solpanel i änden av ljusslingan och därmed göra sig själv fullständigt fri från både kablar, risker för stötar och el-räkningar!

Med det låga energiförbruket för LED-lampor och den, från år till år, stigande kvaliteten på solpaneler, har det blivit möjligt av använda solcellsljusslingor även utanför sommarsäsongen i hela Sverige. Även på kortare och molniga dagar kan solpanelen skörda nog med ström för att förse ljusslingan i tillräckligt många timmar, under förutsättning att solpanelen är välplacerad.

 

 

1) En fröjd för både öga och plånbok

En av Danmarks största dagstidningar - Politikken - räknade för ett par år sedan ut att en helt vanlig el-driven ljusslinga, som är tänd hela julen i 8 - 12 timmar om dagen, snabbt förbrukar mellan 20 - 80kWh – eller omräknat till danska kronor, någonstans mellan 40 och 160 kr. under julen, beroende på slingans längd. Då är det lätt att själv räkna ut hur mycket det kan kosta att dekorera hela huset och trädgården! Det kan snabbt göra julen till en dyrare affär än du räknat med.

 

2) Ett litet slag för miljön

För många svenskar är det en fast tradition att julpynta hus och trädgård, men hur rimmar det egentligen med bekymringarna om miljön och el-förbruket i dessa "Släck ljuset och spara CO2"-tider?

Danmarks Energitjänst räknade för ett par år sedan ut, att vi bara under december månad har ett merförbruk på 30 ton CO2 för att lysa upp våra trädgårdar och hus. Dessa siffrorna är nu på väg ner, just för att gamla ljusslingor löpande byts ut med LED-slingor. Således förbrukade vi 31% mindre el till julljus under 2010 än under 2008 - trots att vi hade 14% fler ljusslingor (källa: Energistyrelsen, Danmark).

Så om du inte redan har bytt ut din gamla ljusslinga, skulle kanske detta år vara det år då det sker? I samma veva är det kanske värt att överväga att gå hela vägen och byta till en solcellsljusslinga som inte alls drivs av el, annat än det den får från dagsljuset och därför inte kommer att belasta el-räkningen.

 

3) Faran för brand och elektriska stötar

Det är ju inte någon hemlighet att det har blivit till en sport att tillverka så billiga ljusslingor som möjligt ,(och därmed ofta sämst möjliga), vilket innebär att ljusslingorna inte enbart är hopplöst energiförbrukande, utan också ofta går sönder vid minsta stöt, regn eller frost, vilket ytterligare kan innebära extra utgifter mitt i den ekonomiskt krävande julen liksom en hög med miljöfarligt avfall till vårt redan hårt belastad jordklot.

Åndå utgör många av de helt billiga och el-drivna ljusslingorna en betydlig brandfara och risk för elektriska stötar!  Det visar en nyligen släppt rapport från EU-kommissionen. Ljusslingorna är farliga av tre orsaker, som alla handlar om kablar:

  • De är för klena i förhållande till strömstyrkan, vilket kan medföra överhettning och därmed resultera i brand.
  • De är inte ordentligt fastsatta med skruvklämmor och därmed riskerar användaren elektriska stötar.

    Och till sist….
  •  Kablarna är inte alltid riktigt isolerade, vilket också ökar risken för elektriska stötar.

 

4) Glöm besväret och begränsningarna med att behöva dra kablar

Det är relativt lätt när det bara rör sig om huset, men om det gäller en större trädgård, infart eller träd en bra bit från vägguttaget, då är det inte riktigt längre lika lätt att sätta upp den klassiska ljusslingan. En av de stora fördelarna med solcellsvarianten är naturligtvis att det inte behöver dras ström från ett vägguttag. Det vill säga att du kan problemfritt placera din solcellslinga precis där du vill ha den. Så länge solpanelen träffas av direkt solljus under dagen, kommer ljusslingan att fungera.

 

Alternativet: LED-lampor… och kanske en solpanel?

Många svenskar har redan upptäckt alla stora fördelar med att använda ljusslingor med LED-lampor istället för vanliga glödlampor. LED-lampor av hög kvalitet håller inte bara mer än tio gånger längre tid än vanliga glödlampor, de förbrukar också betydligt mindre ström. Under 90-talet och början av 00-talet var problemet med LED-lampor att de lyste svagt och gav ett ”kallt” sken och gjorde många människor frustrerade, eftersom vi helt plötsligt inte längre kunde köpa gamla vanliga glödlampor i affärerna. Men med den avancerade tekniken inom LED, är det nu möjligt att framställa glödlampor så att de lyser lika starkt och samtidigt lika varmt och mjukt som gamla, vanliga glödlampor – och då som sagt bara med en tiondel av energiförbruket och mycket bättre generell hållbarhet. Det avlägsnar dock inte faran för brand och stötar - men det gör till gengäld en solcellsdriven slinga.

Tekniken bakom solcellsljusslingor är otroligt enkel och spänningen (V) är så låg att det inte förekommer några brand- eller stötrisker med solcellsljusslingor. Det är också därför det är möjligt att tillverka soldrivna leksaker: Tekniken är fullständigt harmlös och det är bara om barnen sväljer eller tuggar på produkterna som det kan finnas anledning till oro. 

 

En guide till köp av solcellsljusslingor

Vad ska jag titta efter när jag ska köpa en solcellsljusslinga?

En solcellsljusslinga är egentligen en enkel konstruktion och av den grund är det också bara några få saker att vara observant på - men dessa saker gör till gengäld hela skillnaden mellan en bra och en dålig upplevelse.

 

Solpanelens storlek

Detta är utan tvekan en av de viktigaste kvaliteterna att titta efter när det gäller en solcellsljusslinga. Det säger sig naturligtvis självt, då ljusslingan får sin energi från solen som använder sig av solpanelen för att fånga solstrålarna, att det är panelen som är avgörande för hur mycket ström din ljusslinga hinner lagra under dagen.  Det är kanske inte helt så avgörande på sommaren, när dagarna är långa, nätterna korta och solen står högt. Men om du tänker köpa en solenergidriven ljusslinga för att använda den under julen, då är det inget snack om saken och slutsatsen är klar: Hitta den ljusslinga som har störst solpanel!

 

Ljusslingans längd

Ofta förhåller det sig på det viset, att en ljusslinga som är dubbelt så lång inte har ett batteri och en solpanel som också är dubbelt så stora. Det innebär att de kortare versionerna ofta klarar sig bäst. 

 

Typen av LED-lampa

Som vi redan har gått igenom tidigare i artikeln, är LED-lamporna generellt mycket mindre energikrävande än de traditionella glödlamporna, men när det är sagt är inte alla LED-lampor likadant framställda. Från tillverkarens sida finns det dock sällan någon information tillgänglig omkring denna detalj, men om det finns kan det vara värt att göra en jämförelse.

 

Inbyggd energisparfunktion

Under de allra mörkaste tiderna av vinterhalvåret, kan en inbyggd energisparfunktion vara en stor fördel. Endast få ljusslingor är försedda med denna funktion –  det vill säga, möjligheten att ställa in ljusstyrkan på minst två nivåer för att därmed spara på strömmen när det inte är så mycket sol och skruva fullt upp på sommaren.

 

Möjlighet att fungera via USB

Detta är en mycket praktisk funktion eftersom den gör det möjligt att använda ljusslingan såväl inomhus som utomhus. Det är inte en självklarhet att en ljusslinga som i många fall primärt är designad för utomhusbruk, har möjligheten för USB-laddning, men en del av de lite ”smartare” sorterna har det. Så om du vill kunna ha möjligheten att flytta din slinga inomhus, är detta en funktion du ska komma ihåg att titta efter - det kräver bara att du hittar en USB-kontakt för anslutning.

 

Inställningsmöjligheter

Titta också efter vilka möjligheter det finns för att få ljusslingan att lysa på olika sätt. Vissa ljusslingor har upp till åtta olika sätt att lysa på.

 

Slutsats

Du får i hög grad det du betalar för, men det är självklart också värt att bestämma sig för vad ljusslingan ska användas till och inte minst när den ska användas.

 

Få ut det mesta ur din ljusslinga

För en solcellsljusslingas prestation, är det helt avgörande hur solpanelen placeras - det vill säga i så mycket sol som det över huvud taget är möjligt och pekande i rätt riktning och vinkel. Då det inte nödvändigtvis är möjligt, eller önskat, att ha solpanelen på samma plats som själva ljusslingan, är det viktigt att lägga märke till hur lång sladden är mellan solpanel och resten av ljusslingan. 

 

Lumify - revolution inom solcellsslingor

Hos oss på SolarCamp har vi länge letat efter en solcellsslinga som på allvar kunde leva upp till våra höga förväntningar. Och 2015 lyckades vi äntligen lägga vantarna på LUMIFY. 

LUMIFY är inget mindre än en revolution inom solcell ljusslingor. Den engelsktillverkade ljusslingan släpptes först på marknaden i september 2015, och vi är riktigt stolta över att kunna vara de första att presentera den först i Danmark och därefter i resten av Skandinavien. Ljusslingan är tredje generationen av den hyllade SILVERLIGHT-serien – särskilt designad för att kunna fungera året runt i de kalla och ombytliga nordiska väder- och ljusförhållanden.

 

Innovativ, vattentät design

Vatten och fukt är huvudorsaken till att många ljusslingor går åt i det nyckfulla nordiska vädret. Med Lumify solcell ljusslinga är detta inte längre något problem. Ljusslingans cylinderformade behållare är 100% vatten- och fukttät och såväl batteriet, knapparna och USB-ingången är totalt förseglade, och kan därmed stå emot allt från spöregn till snö.

 

Elegant och kraftig solpanel

Lumifys solpanel är endast 8mm. tjock och använder sig av ultra-klart härdat glas för att skydda solcellen, vilket gör att den kan hålla hög effektivitet under många år. En av huvudorsakerna till att solcellsbelysning av sämre kvalitet börjar fungera sämre med tiden är att solpanelens glas blir oklart, och därmed kan solpanelen inte längre fungera optimalt. Dessutom är Lumifys solpanel optimerad för att kunna stå emot frost, vilket innebär att glaset blir klart av frost snabbare på vinterdagars morgnar, så att solpanelen kan hinna lagra så mycket solljus som möjligt.

Lumifys solpanel kan monteras både på lodräta ytor (monteringsskruvar medföljer), eller på medföljande spjut. Den kan vridas både upp och ner, samt åt båda sidor, så att man lätt kan uppnå en optimal vinkel på solen.

 

Stort lithium-ion batteri

Där i stort sett alla vanliga solcellsslingor har små batterier, som oftast räcker till en natts förbruk av ström, använder sig Lumify av ett enkelt jättestort 18650 Lithium-Ion batteri (medföljer), och som kan innehålla tillräckligt med ström för att hålla ljusslingan i gång i upp till 5 nätter utan att tillföra ström (10 nätter när energibesparande funktionen är på)! Detta medför att ljusslinga inte är beroende av solrikt väder varendaste dag för att kunna lysa.

 

Energibesparande funktion

Som en av första solcell ljusslingor på marknaden, kan Lumify användas effektivt även under vintermånaderna eller på ställen där det inte finns perfekt tillgång till solens ljus. Lumifys avancerade Energibesparande Funktion minskar slingans ljusstyrka en aning, och halverar därmed strömförbruket, så att ljusslingan kan lysa i många timmar, även om den får ganska lite ström.


USB laddning

Lumify kan också enkelt och snabbt laddas med hjälp av USB (t.ex. mobilladdare eller bärbar/stationär dator). Batteriet kan avlägsnas från ljusslingan och solpanelen, tas inomhus och laddas från USB på ca 4 timmar, varefter du är garanterad fullt ljus nästkommande 5 nätter (10 nätter när energibesparande funktionen är på), oavsett hur dåligt och molnigt vädret annars kan tänkas vara.

 

Utomhus och Inomhus

Lumify är speciellt designad och framställd för att kunna fungera utomhus. Men detta innebär inte att du inte kan använda ljusslingan inomhus också! Ta ut batteriet och anslut cylindern till ett vägguttag via USB-laddare (t.ex. mobilladdare), och så har du en helt vanlig inomhus ljusslinga.

 

Åtta Olika Ljusinställningar

Lumify ha 8 olika ljusinställningar, inkluderande skiftande och blinkande ljus, såväl som normalt fast ljus, där alla glödlampor lyser hela tiden. Lumify kommer själv ihåg senaste inställningen du har angivit från natt till natt.

 

Helautomatisk

Lumify Ljusslinga är helautomatisk. När du väl har satt upp den, och har valt hur du vill att ljusslingan skall lysa, behöver du inte göra något mer. Lumify laddas med hjälp av solen på dagen, och börjar automatiskt lysa vid solnedgång. Den är försedd med on/off knapp på cylindern, så att man manuellt kan släcka ljusslingan. Batteriet laddas löpande när solpanelen kommer i ljus, oavsett om ljusslingan är på ”on” eller “off”.

 

Snabb uppsättning och nedtagning – slipp besväret med sladdar och batterier.

De Silverlight solcellsslingor vi saluför här på SolarCamp, är mycket enkla att sätta upp och ta ner. Man placerar solpanelen på en solrik plats, där solens ljusstrålar kan träffa solpanelen i flest möjliga timmar om dagen. Den monteras som oftast med hjälp av medföljande skruvar. Därifrån är det ca 1m. sladd utan glödlampor innan själva ljusslingan börjar, och det är därför möjligt att ha solpanelen monterad på en bjälke över taket, medan själva slingan kan sitta under taket. Dessutom kan våra solcellsslingor lätt plockas ner utan att behöva demontera den fastskruvade foten på solpanelen.

 

Inget underhåll – lång hållbarhet!

Silverlight Solcell ljusslingor är i regel mycket robusta och kan stå emot såväl stormar, våldsamt regn, frost eller värmeböljor. Dessutom kräver de i stort sett inget underhåll… man kan torka av solpanelens yta då och då, för att försäkra sig om att solcellen går för fullt, men därutöver är solcellsslingor fullständigt självgående.

 

Ta en titt även på vårt spännande urval av solcellslampor, solcellsladdare, solcellsdrivna fontänor.